IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да инвестираш като Бъфет – тайната е разкрита

Как милиардерът избира акциите в портфейла си и каква е стратегията му за инвестиции, вече не са въпроси, забулени в мъгла

10:12 | 03.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уорън Бъфет получава Медал на свободата от американския президент Барак Обама. Снимка: Ройтерс</p>

Уорън Бъфет получава Медал на свободата от американския президент Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Когато говорим за успешни инвеститори, без съмнение първото име, което ни идва на ум е това на американския специалист Уорън Бъфет. Изградил своята империя далеч от Wall Street, в американското градче Омаха, Бъфет е модел за поведение на много инвеститори по света, а всяка негова крачка или идея получава огромен отзвук в медиите.

Причината за това са поредицата успешни инвестиции, които превръщат Бъфет в най-богатия човек на света. Безспорно инвестиционната стратегия на милиардера заслужава внимание и на нея са посветени множество статии, анализи и книги.

Всички те имат принос в изясняването на методите, които Оракулът от Омаха използва при подбора на компаниите в инвестиционния си портфейл, но от скоро на пазара има една книга, която съвсем ясно обяснява и демонстрира принципите на милиардера.

Автори на книгата, която носи заглавие „Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети” са Мери Бъфет и Дейвид Кларк – две от най-близките до Бъфет личности в даден момент от неговия живот.

Мери Бъфет е бившата съпруга на сина на Уорън – Питър. Между 1981 и 2003 година тя е имала възможност за близък контакт с инвеститора и на база това е публикувала няколко книги за неговия живот и инвестиционни идеи. Дейвид Кларк пък е един от най-известните „бъфетолози” – най-близките ученици на специалиста.

Те двамата са успели да съберат най-важните принципи, които Уорън Бъфет използва в корпоративния анализ и защо подборът на портфейла на специалиста му позволява дълго време да задържа едни и същи позиции, а те да му носят все по-голямо и по-голямо богатство.

В „Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети” много ясно е посочена разликата между стратегията на Бъфет и тази на неговия учител – Бенджамин Греъм. Греъм е основоположник на „инвестирането в стойност”, като търси онези компании, които пазарът не оценява правилно и инвестира в тях.

Характерното е, че Греъм не е задържал отворена позиция повече от две години или след момента, в който тя му донесе 50% доходност, обяснява Дейвид Кларк. Основното, което Греъм търси в отчетите на дружествата е това, дали те са платежоспособни и дали притежават достатъчно ликвидни средства.

Бъфет обаче поглежда по-далеч. Той започва да търси такива компании, които имат дългосрочно конкурентно предимство с идеята, че ще може да ги притежава в далеч по-дълъг хоризонт. Именно това е основата, върху която Бъфет планира и осъществява своите покупки.

Дългосрочното конкурентно предимство има няколко основни характеристики – то създава някакъв тип монополна позиция и позволява или продажбата с по-висока надценка или продажбата на по-голям брой стоки. Ако такова предимство е налице, то бизнесът на компанията ще продължи да расте година след година, а по този начин би трябвало инвеститорите да реализират значителна капиталова печалба.

Книгата „Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети” разкрива процеса на откриване на подобно дългосрочно конкурентно предимство. Тя е изградена върху счетоводния отчет на дружество и основните му компоненти – баланс, отчет за приходите и разходите и отчет за паричните потоци.

Авторите на книгата декомпозират трите документа на съставляващите ги статии и обясняват къде може да се "крият” дългосрочните конкурентни предимства и съответно - къде би трябвало да се крият капаните за инвеститорите.

При всички случаи в книгата няма да откриете имената на компаниите, които да ви направят богати. В нея обаче има нещо далеч по-важно – ясен пътеводител за това, как сами да открием звездите в инвестиционния си портфейл.


Книгата Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети е на българския пазар чрез издателство Изток-Запад

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivangh
преди 12 години
- много ми е интересно, според Емил Енчев как човека е натрупал първоначалното си богатство, когато не е имал милиарди.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Емил Енчев
преди 12 години
Нали знаете в МОМЕНТА българският Интернет е залят с реклами от вида: "Милиардера Васил Божков има IQ 160, вие ПО-УМЕН ли сте от НЕГО? - попълнете IQ тест и изпратете със СМС 2 и 50, за да разберете" :)Тези книги на Уорън Бъфет са същото НЕЩО. Купуват ги само КОМПЛЕКСАРИТЕ с претенции за ИНТЕЛИГЕНТНОСТ. А да ви кажа ТЕ НИКАК НЕ СА МАЛКО.За тези които смятат да ги купят или ОЩЕ ПО-ЛОШО - РЕШАТ ДА ЗАГУБЯТ ВРЕМЕТО СИ за да ГИ ПРОЧЕТАТ. Ще ви РЕЗЮМИРАМ СТРАТЕГИЯТА за ПЕЧАЛБА НА ТОЗИ ЧОВЕК само в НЯКОЛКО ИЗРЕЧЕНИЯ."Който ИМА ПАРИ, ПРИТЕЖАВА и ПАЗАРИТЕ. А който ПРИТЕЖАВА ПАЗАРИТЕ - определя, ЧРЕЗ СПЕКУЛАЦИИ ТЯХНОТО ДВИЖЕНИЕ. Крайният ИЗВОД: КОЙТО ИМА ПАРИ, ПЕЧЕЛИ ОТ ДВИЖЕНИЕТО, КОЕТО САМ ПРЕДИЗВИКВА С ТЯХ!"ВИЕ ПАРИ ИМАТЕ ЛИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
bondinio
преди 12 години
естествено сега всички ще прочетат книгата и всички ще започнат да печелятза да се случи това обаче някой трябва да губиили с 2 думи ако стратегията на Бъфет наистина е "изобличена", тя ще спре да работи в деня, когато книгата се появи на пазара ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
neduded
преди 12 години
Това е четвъртата книга на тези два автора посветена на Уорън Бъфет. Не съм чел нито една, но като гледам оценките от Амазон, не са блестящи. За мен е странно в четири книги подред в рамките на едно десетилетие да пишеш на една и съща тема. По-скоро искат да припечелят малко от името на известния инвеститор. А самата книга, която се споменава в статията не е съвсем нова, издадена е 2008-***, но явно сега излиза на българския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
1914
преди 12 години
аз прочетох книгата и съм доста доволен - мн добре е подредена и идеите са лесно проследими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Opiten1
преди 12 години
Една от "онези" книги, които се продават заради пришитото име на корицата.Тези са развалили настроението на Бъфет поне за час, след като е разбрал как се опитват да направят пари с неговото име. Прочетох на въпросната "снаха" друга книга с "принципите" на инвестиране на Бъфет. Пълна повръшня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
ХАхаха,двама имали контакт с Бъфет, отъркали са се в него по един или друг повод, и започват да бълват книги (кешират отъркването) как работи този гении !До като самият Бъфет не напише как, какво и защо, всичко ще е във сферата:"Какво е искал да каже Ботев в стиховете ..."Ми само той си знае !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Нищо ново - поредната книга за Бъфет. Човекът си е гений!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Не може да бъде - по-високата конкурентоспособност е основание за инвестиция. Това всеки го знае. Въпроса е как да определиш коя компания има конкурентно предимство на пазара си и как това е отразено в текущата цена на акциите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още