IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходът на Бъфет през 2010 е бил 62,9 млн. долара, от които 39,8 млн. облагаем

Това е видно от писмо на инвеститора до конгресмен, в което той за пореден път призовава да се вдигнат данъците за най-богатите американци

11:07 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доходът на Бъфет през 2010 е бил 62,9 млн. долара, от които 39,8 млн. облагаем

В писмо до конгресмена републиканец Тим Хюлскамп, легендарният американски инвеститор Уорън Бъфет разкрива, че брутният му доход през миналата година е бил 62,855 млн. долара, пише електронното издание Investment Week.

Облагаемият доход на главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway през 2010 г. е бил 39,815 млн. долара, става ясно от писмото.

Разкритието е част от кампанията на Оракула от Омаха, с която той призовава Конгреса да вдигне данъците на най-богатите американци.

В писмото си Бъфет се обръща към Хюлскамп: „Надявам се да успеете да накарате свръхбогатите, които като група плащат по-нисък данък от обслужващия ги персонал, да споделят жертвите, които скоро милиони американци ще трябва да направят.“

Публикуването на данъчните декларации на свръхбогатите, дори и без да се разкриват имената им, би било голяма стъпка в убеждаването на законодателите и обществеността какво трябва да бъде направено, смята Уорън Бъфет.

В писмото си Бъфет посочва, че данъкът върху доходите му е възлязъл на 6,923 млн. лв., или 17,4% от облагаемата му база – факт, който той изтъкна в статия за New York Times през август, която призоваваше конгреса да обложи с по-висок данък богатите.

В интервю за CNN милиардерът обяснява, че разликата между годишния му доход и облагаемата база, в размер на около 23 млн. долара, се дължи основно на отстъпки заради дарения за благотворителност и местни данъци.

Две са основните причини според CNN, поради които Бъфет плаща едва 17,4% данък. Първо, голяма част от неговия доход е от инвестиции, които се облагат с по-ниска ставка, и второ – данъците върху заплатата се налагат само върху първите 106 800 долара.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още