IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за ново ниво на икономическа интеграция и данъчен съюз в рамките на еврозоната, твърдят анализаторите на швейцарската банка

23:24 | 21.11.11 г. 31
Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Еврозоната в настоящия си вид доживява последните си седмици, прогнозира втората швейцарска банка по пазарна капитализация Credit Suisse, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според анализаторите на кредитната институция още в средата на януари 2012 г. Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за достигане на ново ниво на финансово-икономическа интеграция и за създаването на данъчни съюз.

Вследствие на това ще възникнат условия за нова монетарна политика на Европейската централна банка, която ще започне масово изкупуване на облигации на най-слабите в икономическо отношение държави-членки на еврозоната, за да не бъде допуснато настоящата системна финансова криза да прерасне в разпадане на еврозоната.

При това според анализа на Credit Suisse пикът на кризата ще настъпи, когато доходността по 10-годишните италиански и испански облигации достигне 9%, а по френските – 5%.

Експертите на банката смятат, че тази ситуация на пазарите ще се получи в средата  на януари следващата година.

„В условията на достигане на толкова високи нива на доходност по облигациите инвеститорите ще започнат да си задават въпроса дали притежаваните от тях облигации на държави от еврозоната не представляват просто късове хартия. В този момент Германия и Франция ще бъдат принудени да вземат моментално решение за достигане на ново ниво на интеграция и ще създадат митнически съюз в рамките на еврозоната“, изтъкват те.

По думите им „съдбата на еврото ще бъде решена в най-близко бъдеще“.

При това те смятат, че вариантът със заздравяването на интеграционната база на еврозоната е основен, а вариантът за разпадането ѝ – слабо вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Внимателно четете този анализ, защото ако януари месец се окаже повратната точка в европейската дългова криза, това ще е и началото на един нов бичи пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
topfly
преди 12 години
Никъде не съм казал, че някой трябва насилствено да демократизира Иран, но да се твърди, че Иран едва ли не била демократична държава е смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Какво се оказва, че се налга пълно преосмисляне на сегашната валутно-финасова система, да не кажа преосмисляне на политико- икономическият модел ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Извини ме ,че си позволявам да изкажа мнение, но прекалено псевдо демократичост лъха от изкаването ти.... diado mrass е прав, има региона по света, където натрапената проамериканска демокрация просто не работи в полза на самата държава, на която се натрапва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Да речем, че Германия излезе от Еврозоната и въведе марката. Тя ще стане поне 3-4 долара за марка. Това включва не само европейския пазар, но и целия останал свят. И точно 90% от стоките ще станат непосилни. А останалите 10 са тея дето ти цитираш... Макар че едва ли някой ще си купи Мерцедес за 400 000 долара, като за 1/3та от тях може да кара порше или кадилак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Културата на населението в държави като Иран и региона предполага подобен стил на управление, иначе ще се превърне в Египет сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
topfly
преди 12 години
Прочее Иран освен че е суверенна държава с избрано на избори ръководствоМалко излизаме от темата, но ще ти отговоря! Той и Хитлер дойде на власт с избори! Изборите сами по себе си не са гаранция за демократично управление!Не забравя все пак колко души бяха убити преди около една година по време на антиправителствените демонстрации в Иран. Да не говорим, че опозицията в Иран е забранена и се преследва. Демократичността на изборите в Иран е горе долу толкова голяма, колкото беше по време на социализма в България и имахме право да избираме между БКП и БКП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Мисля, че обема на пазарите на Германия и Франция в еврозоната не е чак 90%. В света е пълно с немски и френски филиали на компании от тези страни, които продават в съответния регион. Освен това, трудно можеш да загубиш пазарите за Мерцедес, БМВ, Сименс и куп още марки, както и ноу хау произтичащо от тези две страни. Доста е сложно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Светът до момента не е бил в подобна ситуация. Инфлация е имало в отделни страни, но винаги важните, големите, световните валути, са били стабилни. В момента обаче се ликвидират големите световни валути. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Какво печатане ще кажете еврото поскъпва? Но то поскъпва спрямо долара, който също се печата. Не поскъпва спрямо златото например, което е някакъв стабилен измерител. Като цяло цените на горива и храни (първите жертви на всяка инфлация) растат във всички валути. Парите струват все по-малко, което закономерно води до загуба на доверие. Представете си свят, в който първа икономическа сила е Русия. На второ място е Саудитска Арабия, на трето Австралия и Канада...Това е напълно възможно в икономика с ликвидирани книжни пари и естествено върнали се твърди активи за пари. Тогава ще е Важно е кой държи петролът и въглищата, а не кой може да произвежда..... Ресурсно богати страни ще станат водещи. Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
ООН твърди, че Иран се опитва да направи атомна бомба : ООН сондира световното обществено мнение за евентуална война с Иран. Америка се подготвя да започне трета световна война, да заграби всички световни ресурси и да наложи нов световен ред. Иран не е бомбардирал и убивал мирно православно население насред Европа, нитo е пускал атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, или ограбвал петролните резерви на половината свят, чрез брутална агресия. САЩ са единствената държава, някога ползвала атомно оръжие, срещу цивилно население и налагала на другите какво е демокрация. Световния "елит" е изтрещял......време е хората в Америка да се надигнат и да спрат безумието на шепата безумни банкери, наричащи себе си богоизбран елит. Хората искат да пътуват, да се веселят, да градят каквото им иска душата, да се обичат и да си организират приключения, а НЕ ВОЙНИ. Прочее Иран освен че е суверенна държава с избрано на избори ръководство, никога не е извършвал агресия и не е окупирал чужди държави за разлика от тези които го заплашват. Ахмединаджад никога не е казвал че иска изтриване на евреите от лицето на земята, а изтриване на ционисткия окупационен режим от Палестина - нещо което искат всички нормални хора по света. При това САЩ и "Израел" непрекъснато заплашват Иран с агресия, а прецеденти има много. Така че Иран е напълно прав да се страхува за сигурността си......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още