IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за ново ниво на икономическа интеграция и данъчен съюз в рамките на еврозоната, твърдят анализаторите на швейцарската банка

23:24 | 21.11.11 г. 31
Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Еврозоната в настоящия си вид доживява последните си седмици, прогнозира втората швейцарска банка по пазарна капитализация Credit Suisse, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според анализаторите на кредитната институция още в средата на януари 2012 г. Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за достигане на ново ниво на финансово-икономическа интеграция и за създаването на данъчни съюз.

Вследствие на това ще възникнат условия за нова монетарна политика на Европейската централна банка, която ще започне масово изкупуване на облигации на най-слабите в икономическо отношение държави-членки на еврозоната, за да не бъде допуснато настоящата системна финансова криза да прерасне в разпадане на еврозоната.

При това според анализа на Credit Suisse пикът на кризата ще настъпи, когато доходността по 10-годишните италиански и испански облигации достигне 9%, а по френските – 5%.

Експертите на банката смятат, че тази ситуация на пазарите ще се получи в средата  на януари следващата година.

„В условията на достигане на толкова високи нива на доходност по облигациите инвеститорите ще започнат да си задават въпроса дали притежаваните от тях облигации на държави от еврозоната не представляват просто късове хартия. В този момент Германия и Франция ще бъдат принудени да вземат моментално решение за достигане на ново ниво на интеграция и ще създадат митнически съюз в рамките на еврозоната“, изтъкват те.

По думите им „съдбата на еврото ще бъде решена в най-близко бъдеще“.

При това те смятат, че вариантът със заздравяването на интеграционната база на еврозоната е основен, а вариантът за разпадането ѝ – слабо вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 4
topfly
преди 12 години
Истинската сила зад световния тероризъм са САЩ и най-високите равнища на силовия им елит. Те са кукловодите. Целта е да се стигне до единно управление на света (някои го наричат единно правителство), което ще въведе суперкапитализма (някои го наричат нов световен ред), под техния тотален контрол (някои го наричат световна конспирация). Нов Световен Ред, Те искат да създадат в света хаос, включително масови войни. Затова тази структура за световно правителство, световна централна банка, световна валута, електронна обработка в банките без никакви пари, едно население, снабдено с микрочипове и единна световна армия, която е НАТО...Всичко това е вярно!!!Патилане, много демагогия и малко реализъм! Ти даваш ли си сметка, че благодарение точно на интеграцията, в Европа вече 66 години не е имало война, а жизненият стандарт е един от най-високите в целия свят!Война по точно имаше единствено в западните Балкани, където всички се тупаха по гърдите колко са независими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Доларът постепенно престава да бъде един от стълбовете на американската глобална хегемония. Според мен, съвсем скоро ще бъдат предприети опити за създаването на нови регионални валути в т.нар. големи икономически пространства. Ще нарасне значението рублата и юана. Възможно е и в постсъветското пространство да се появи нова резервна валута, както впрочем и в латиноамериканския регион. Защото жителите на тези региони не искат да потънат заедно с Титаник. При това положение, какво може да направи американският елит? Да шантажира Европа, да шантажира Русия, да шантажира Китай, да шантажира Япония и арабските петролни държави, надявайки се да ги накара да не напускат доларовата система.- В тази връзка, не смятате ли, че сегашната американска администрация може да се изкуши да потърси военно решение на проблема? В края на краищата, нали Втората световна война, до голяма степен, бе резултат от Голямата депресия от 30-те години. Способен ли е Вашингтон да започне нова голяма война, например в Иран, опитвайки се да излезе от кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Ето ви и една новина от вчера: "Голдман Сакс": Време е за нов световен ред с участието на страните от БРИКС"СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА НА ГЛОБАЛНИЯ ЕЛИТ!Първо, Федералният резерв на САЩ не е правителствен обект. Това е мит. Нито е държавен обект. Тази банка е притежание на едни от най-богатите хора на света.Когато Федералния резерв е създаден, най-богатите хора на света поемат контрола върху паричната система на най-богатата страна на света и после променят правилата за парите. Днес икономиката на САЩ технически е банкрутирала, а хазната им е пълна с документи за собствената им задлъжнялост, известни като бонове и държавни ценни книжа, сметки, които децата на бъдещите поколения ще трябва да плащат. Историята доказва, че всички войни са предварително планирани. Независимо коя страна ще загуби войната, "Елитът" винаги печели. За него печалбата е всичко и единствено от значение...Международните банкери и скритият елит контролират почти целия свят. Те са много близко до последната си победа. Настъпващата световна революция цели да установи Световно управление, което означава абсолютно и всеобщо заробване на всички хора от цялата планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
"По думите им съдбата на еврото ще бъде решена в най-близко бъдещеВследствие на това ще възникнат условия за нова монетарна политика на Европейската централна банка"Който има уши да слуша, който има очи да гледа, който има разум да мисли....Истинската сила зад световния тероризъм са САЩ и най-високите равнища на силовия им елит. Те са кукловодите. Целта е да се стигне до единно управление на света (някои го наричат единно правителство), което ще въведе суперкапитализма (някои го наричат нов световен ред), под техния тотален контрол (някои го наричат световна конспирация). Нов Световен Ред, Те искат да създадат в света хаос, включително масови войни. Затова тази структура за световно правителство, световна централна банка, световна валута, електронна обработка в банките без никакви пари, едно население, снабдено с микрочипове и единна световна армия, която е НАТО...Всичко това е вярно!!!Банкерът Дейвид Рокфелер 23 Септември 1993 : " Сегашният прозорец от възможности, по време на който миролюбивият и взаимнозависим световен ред може да бъде изграден, няма да бъде отворен твърде дълго. Ние сме на предела на глобална трансформация. Всичко от, което се нуждаем сега е криза и народите ще приемат Новият Световен Ред." "[Новият Световен Ред] не може да се случи без участието на САЩ, ние сме най-значимият единичен компонент. Да, ще има Нов Световен Ред, и той ще принуди Съединените Щати да променят своите схващания" Хенри Кисинджър, 19 Април 1994.Нов Световен Ред ще има и това е ясно на всеки. Европа олеква, бавно, но неизбежно. За лошо или за добро, светът ще се балансира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Това може би е един от най-реалистичните сценарии. Германия и Франция чакат момента да притиснат всички PIGS до стената и да ги принудят да подпишат такова ниво на интеграция, което в нормални условия никога не би могло да се постигне в Европа!Накрая ще се окаже, че едва ли е могло да се случи нещо по добро за Европа от сегашната дългова криза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
"Хората не се раждат мъдри,с времето стават такива!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Идеята изобщо не да се разпадне еврозоната, а да се създаде единно управление от ЕЦБ и съответно някакви европейско министерство на финансите, но тук в България трябва да сме доволни понеже, сме се доказала многократно, че нямаме свестни управляващи и ако финансите на нашата държава се управляват централно от Европа, това е най-добрия вариант за нас някога да станем по-добре, така или иначе на всички вече е ясно, че ако разчитаме да ни управляват Българи до никъде няма да стигнем освен да се затрием за 22 години доста напреднахме в тая насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Патилане, ако се разпадне еврозоната Франция и Германия ще загубят 90% от пазарите си и тогава ще се чудят от къде им е дошло... Не знам защо драскаш под всяка статия но глупостите ти край нямат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
toto 2
преди 12 години
С едно изречение : "НЕКА ПЕЧАТАНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Европа и САЩ са безнадеждно задлъжнели. Кризата, която започна в сектора на недвижимите имоти в САЩ през 2007 г., опустоши държавните финанси от двете страни на Атлантика. Освен това, тя заплашва да съсипе не само долара, но и еврото и да предизвика втора глобална рецесия. Коментар на списание Шпигел.Една интересна теза изрази един приятел около дълговата криза и спасителните мерки. Всъщност може и да се печели време, но не за Гърция или Испания, а за да се подготвят Германия и Франция за излизане от евро-зоната, та шокът да е най-малък за тях. Нищо чудно и точно това да е цялата дандания около Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още