IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички са се втренчили в доходността от 7% в Европа

Американската икономика обаче се измъква от спада в началото на годината, а Федералният резерв действа точно обратно на ЕЦБ, посочва Ройтерс в свой анализ

10:57 | 19.11.11 г. 2
Всички са се втренчили в доходността от 7% в Европа

Сред някои народи числото 7 е загадъчно и има магическа сила. В еврозоната това е сигнал за помощ, пише в свой анализ Ройтерс.

Доходността по облигациите на 2 от най-големите икономики в еврозоната Италия и Испания през отминаващата седмица бе или до, или над 7%-овата граница, създавайки огромни опасения за бъдещото им финансиране и предизвиквайки разпродажба на рискови активи.

Широко разпространено е схващането, че на това ниво финансирането става прекалено скъпо, за да бъде целесъобразно, а около подобни нива Ирландия и Португалия бяха принудени да приемат спасителни финансови пакети от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Италия и Испания са прекалено големи за това, особено в комбинация, така че е почти сигурно, че следващата седмица ще бъде доминирана от инвеститори, опитващи се да разберат дали в този процес може да настъпи обрат или поне да бъде удържан.

Данните за седмичните покупки на облигации от Европейската централна банка, които ще бъдат публикувани в понеделник, се очаква да внесат някаква яснота за това доколко властите в еврозоната се полагали усилия за задържане на доходността по облигациите поне на нивото,на което се намира в момента.

Европейската комисия пък ще публикува свой документ с консултационен характер за емитиране на общи облигации на еврозоната, макар Германия да се противопоставя усилено на подобно развитие на нещата.

Пазарите ще наблюдават внимателно и представителите на централните банки и финансовите министри на държавите от еврозоната, които до края на месеца трябва да подготвят окончателен план за ливъридж на Европейския инструмент за финансова стабилност.

За финансовите пазари най-важното е, че след месеци на тревоги дали дълговата криза ще бъде удържана само в малките икономики от еврозоната или ще се разпространи, това вече се е случило.

„Виждаме натискът за продажби да се премества към основните държави-членки, включително Холандия и Австрия“, заяви Ник Стаменкович, макроикономически стратег в RIA Capital Markets.

Последна актуализация: 13:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тази зона се разпада от много години и само това се говори как, кога, кои колко до скоро купуваха евро сега пък се 4удат как да се отърват от него а нещо съштествено не се е слу4ило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Сред някои народи числото 7 е загадъчно и има магическа сила. В еврозоната това е сигнал за помощ, пише в свой анализ Ройтерс.Ройтерс са наредили "таро картите" за Европа, браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още