IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Италия и Гърция, идва ред на Испания

Нарастват опасенията за банковия й сектор, държавния дълг, високата безработица и липсата на растеж, както и за социалните вълнения, които могат да последват

16:46 | 17.11.11 г. 21
Забравете Италия и Гърция, идва ред на Испания

Испания излезе отново на първата бойна линия в дневния ред на европейските пазари, след като доходността по държавните ѝ облигации се повиши, а страната се подготвя за ново правителство, пише CNBC.

“В доста отношения тя тревожи много повече от Италия“, твърди Мегън Грийн, старши анализатор в Roubini Global Economics.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната оставаше на заден план, докато Италия и Гърция окупираха заглавията в медиите. Сега опасенията за банковия сектор в страната, държавния дълг, високата безработица и стагниращият брутен вътрешен продукт, както и за социалните вълнения, които могат да последват.

Дясноцентристката Народна партия, водена от Мариано Рахой, се очаква да спечели мнозинство на изборите през следващата седмица, побеждавайки настоящите управляващи от Испанска социалистическа работническа партия.

Перспективата за правителство с ясен мандат за провеждане на реформи би трябвало на теория да убеди пазарите, но доходността по 10-годишните испански държавни облигации достигна днес 6,98%, което е рекордно ниво.

Опасенията, че испанският бюджетен дефицит ще бъде по-висок от заложените от правителството 6% от БВП през тази година, са многократно повтаряни, макар че през 2010 г. той бе 9,2%.

„Най-вероятно Народната партия ще поеме контрола и ще заяви: „О, Боже, видяхме сметките и нещата са много по-зле, отколкото мислехме“, смята Алистър Нютън, старши политически анализатор в Nomura. „Налице е висока степен на несигурност за това колко зле могат да се окажат нещата", добави той.

По-нататъшното намаляване на бюджетния дефицит ще бъде продължителна и неумолима задача за Испания и испанския народ, които вече пострадаха от спада в цените на недвижимите имоти и безработицата сред младежите, близка до 50%.

Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Не мога да повярвам! Премахнали са ми постинга! Явно е бил много ценен.Прощавайте, Инвестор, кои правила на сайта съм нарушил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Не мога да повярвам! Премахнали са ми постинга! Явно е бил много ценен.Прощавайте,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Все по-добра става идеята да се позволи на Еврозоната да се разпадне катастрофално, след това приятно преживяване всички европейци, федералисти и скептици, като единно стадо ще зареват за възстановяването й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Кой ще те остави да отстояваш интереса на суверена...В БГ, "разкрача" се оправя само с тихомълком провеждана селективна политика на протекционизъм и опит за активизиране на производство, кой, къде и как може......А връзката /при условия замразени доходи -повишаващи се цени/, девалвация на лев-девалвация на евро-интерес на вносители, вече я коментирана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да де ама "те" мислят върху друго, Цитат .."Германия възнамерява да се справи с кризата в еврозоната за сметка на националния суверенитет на проблемните държави, черз преструктуриране и по-голяма интеграция на съюза. В шестте страници на документа министерство предлага създаването на Европейски валутен фонд, който ще имат правомощия да ликвидира активи и да налага санкции в страните с големи дългове и дефицити."..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Според мен възможно най-лекият изход от създаденото положение в ЕС е поне 30% обезценка от сегашния курс на еврото спрямо долара.Единствено това би дало глътка въздух за производителите и износителите в т.нар. переферни европейски страни.Не забравяйте , че 2001/2 година имахме курс EUR/USD между 0.8/0.9 !!! Що се отнася до България също смятам , че не можем да стоим разкрачени и да сме "облагодетелствувани" от скъпото евро и да нямаме възможност за самостоятелна валутна политика и то при положение , че сме длъжни да държим без да работят поне 4.5 чилиарда лева!Сегашното състояние на доброволно изпълняване на задълженията на член на еврозонота , т.е на вързан курс на лева облагодутелствува единствено вносителите , т.е. чуждите икономики, разбира се и мафиотския и мутренски капитал ,чийто интереси представлява днешното правителство!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания. От европейските държави най-задлъжняла е Гърция с около 144% от БВП, САЩ са около 98% от БВП. Но общата задлъжнялост на страните от ЕС, като процент от БВП на ЕС е около 80%. Междувременно банките превърнаха и САЩ в бананова република.Но започна нов драматичен акт - очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко трилиона евро. Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар.Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна. Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Самият ЕС вече осъзнава тежкото си положение и разбира, че края на този съюз идва и то не за друго, а заради многочленството и мафиотското финансирането на това многочленство. Това е бил един добър съюз на едни на брой държави в началото, затова е бил стремежът на всички да са в него, сега вече не е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Ако Германия иска да спаси еврото просто трябва да се съгласи на 4-5% инфлация за 2-3 години, да одобри завъртането на печатницата от ЕЦБ за момента и да осигури по този начин свеж ресурс за банките. Звучи много еретично и американско, но само спад на еврото към паритет с долара ще даде тласък на инвестициите и подем на растежа/гарнирано с правилна политика, разбира се/. Естествено, това никак няма да се хареса на Вашингтон, но май е време Европа да престане да слугинства на Уол Стрийт.Що се отнася до България-валутният борд трябва незабавно да се ликвидира, а левът да се пусне на обезценка-знам, че ще ми нацъкате минусите,но само така ще се увеличи инвестиционният поток и ще се стимулира производството и износът,а и в крайна сметка вече не сме във финансовия колапс от '96, че да има нужда от борд.Производство, износ, растеж, работни места, потребление-това е формулата. Другото е еврейски похвати, които видяхме докъде водят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Всички скачат срещу Рубини-естствено,никой не обича лошите пророци.Ама в картинката има резон-заради безумните austerity measures, наложени на всички от Германия, Европа сигурно върви към рецесия, даже май вече е де факто, ако не технически.Фокусът ще се измества така или иначе от държава на дръжава защото инвеститорите искат да видят растеж за да се успокоят, а не само спасителни планове. Не може непрекъснато да орязваш харчовете и да си мислиш, че така всичко ще си дойде на местото. Естествено, още по-малко път трябва да използваш принетери както това прави ФЕД, но за съжаление никой не мисли,че решението е някъде по средата. Истината е, че със свиване на бюджетни разходи в размерите, които иска Германия икономиките и на Италия, и на Испания отиват сигурно в рецесия-производствата им замират/а може би това е целта/ за да могат да продължават да купуват германските стоки.Това е ефектът от силното евро, което Германия толкова ревностно пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Аз залагам на най-дългия срок - отговор С. Трябва по-бавно, по-естествено да вървят нещата... Не трябва да изглежда като нещо нагласено... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още