IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се инвестициите в бизнес имоти в Испания да паднат до 10-годишен минимум

За първите девет месеца на годината са били изтъргувани офиси, молове, хотели и складове за общо 1,25 млрд. евро, което е над 50% спад на годишна база

18:00 | 28.10.11 г.
Очаква се инвестициите в бизнес имоти в Испания да паднат до 10-годишен минимум

Испанските бизнес имоти в момента привличат рекордно ниско ниво на инвестиции за последните десет години, а обратът може би ще отнеме повече от година на фона на дълговата криза в Европа и недостига на финансиране, пише Bloomberg.

Офиси, молове, хотели и складове за общо 1,25 млрд. евро са били изтъргувани през първите девет месеца на годината, което е с 52% по-малко в сравнение със същия период на 2010 г., сочат данни на Savills Plc.

"Освен ако не се случи някаква огромна сделка през последното тримесечие, тази година ще е най-лошата по отношение на обем на инвестициите от 2001 г. насам", казва Гема де ла Фуенте, ръководител на отдела за изследвания в испанското звено на базираната в Лондон агенция за недвижими имоти.

Инвеститорите избягват Испания, след като банките там затегнаха и увеличиха разходите за кредитиране след скока на "лошите" заеми в сектора на недвижимите имоти. С безработица от 21%, най-високата в Европа, Испания се бори да постигне целта си за бюджетен дефицит от 6% от БВП за тази година, докато икономическият й растеж се забавя, а рискът от разпространяване на дълговата криза в Европа се засилва.

Провалени сделки

"Натискът върху испанския суверенен дълг отблъсква инвеститорите", твърди Исмаел Клементе, управляващ директор за Испания и Португалия в RREEF, инвестиционното дружество за имоти на Deutsche Bank AG. "Много от големите сделки с имоти, които изникнаха през тази година, се провалиха заради липса на финансиране", допълва той.

Според Клементе продажбите на големи портфейли от бизнес имоти в Испания едва ли ще се възстановят преди икономическата обстановка да се подобри.

Сред сделките в изчакване са портфейли от имоти на обща стойност 1,3 млрд. долара, собственост на регионалните правителства в Андалусия и Каталуния, както и активи на Banco Santander SA, която държи имоти за общо 8,3 млрд. евро.

Падащи наеми

През второто тримесечие делът на празните офиси в Мадрид е бил 13,4%, сочат данни на BNP Paribas Real Estate. Средният наем е бил 15,3 евро/кв. м, или с 3,2% под нивата преди година и с 4,7% по-малко спрямо предходното тримесечие. Наемите на първокласи офиси са се понижили с 3,5% на годишна основа до 27,5 евро/кв. м, което пък е с 33% под пика от 41 евро/кв. м, регистриран през второто тримесечие на 2008 г.

В Барселона, вторият по големина град в Испания, делът на неусвоените площи достига 14,4%, а средните стойности на наемите са с 3,8% под нивата от миналата година и в момента са средно 13,5 евро/кв. м.

"Основният въпрос е кога ще видим светлина в дъното на тунела", коментира де ла Фуенте. "Въпреки че икономическите показатели за тази и следващата година са положителни, вече сме свидетели как те се развиват в отрицателна насока в течение на годината", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още