IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският парламент придвижи конституционна поправка, налагаща бюджетен контрол

Реформата в испанската конституция има за цел да принуди всички нива на испанската администрация да споделят отговорността за спазването на бюджетните правила

13:00 | 03.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испанският парламент придвижи конституционна поправка, налагаща бюджетен контрол

В петък долната камера на испанския парламент одобри оспорвана поправка, която ще заложи механизъм за бюджетен контрол в конституцията на страната, съобщава Wall Street Journal.

Поправката трябва да бъде гласувана и от горната камера на испанския парламент преди той да бъде разпуснат на 26 септември, в навечерието на насрочените за 20 ноември общи парламентарни избори. Поправката се нуждае от подкрепата на три пети от испанските сенатори.

Мярката е поредният опит на Мадрид да реши финансовите си проблеми, докато регионалните правителства се опитват да овладеят местните дефицити.

Законодателната инициатива е втората поправка на испанската конституция след приемането й през 1978 г. Тя е предприета в отговор на дълговата кризата в еврозоната, която в началото на август повиши цената за финансирането на испанския дълг до рекордни нива.

Разполагащите със значителна автономия испански региони са отговорни за повече от една трета от разходите в страната и от дълги години си позволяват разточителни бюджетни дефицити. Налагайки санкции при неизпълнение на бюджетните цели, поправката има за цел да въведе бюджетна дисциплина.

Германия, която през 2009 г. въведе конституционен таван за бюджетния си дефицит призова и останалите страни от еврозоната да постъпят по същия начин.

Недостатъците на сега съществуващите механизми за контрол на испанския бюджет отново си проличаха миналата седмица, когато Екстрамадура се оказа поредният регион, който обяви, че ще превиши заложения бюджетен дефицит от 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на областта.

Новото правителство на Народната консервативна партия в Екстрамадура, което беше избрано през май, обяви, че ще си позволи бюджетен дефицит от 6,81%. Регионалното правителство се аргументира с по-лошата от очакваното финансова ситуация, заварена след управлението на предишното правителство на социалистите.

„Ще се опитаме да обърнем негативната тенденция, която ни завеща предишната администрация“, заяви финансовият министър на Екстрамадура Антонио Фернандес.

Въпреки че пограничният югозападен регион представлява малка част от испанската икономика, дефицитът на областта е показателен за ширещата се липса на бюджетна дисциплина, която застрашава усилията на правителството в Мадрид да понижи бюджетния дефицит на страната до 6% от БВП през 2011 г. от над 9% през 2010 г.

Реформата в испанската конституция има за цел да принуди всички нива на испанската администрация да споделят отговорността за спазването на бюджетните правила на Европейския съюз (ЕС).

Ограничаването на местната автономия обаче предизвика острата реакция на регионални политици и синдикатите, които се опасяват, че поправката може да доведе до орязване на социалните програми.

Безработицата в Испания, която надхвърля 21%, е една от най-високите в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още