IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако ЕЦБ спаси Италия и Испания, това ще струва кредитния рейтинг на Германия

Европа няма пари, за да рекапитализира банките си защото не разполага с механизъм да печата пари, какъвто имаме ние, посочва щатски анализатор

22:25 | 08.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Ако ЕЦБ спаси Италия и Испания, това ще струва кредитния рейтинг на Германия

Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) спаси Италия и Испания, това ще струва на Франция, а дори и на Германия първокласните им ААА кредитни рейтинги, казва Кайл Бас, партньор в Hayman Capital, цитиран от CNBC.

„Това примерно ще бъде 6-тото спасяване на еврозоната“, казва Бас. „Като погледнем Европейския механизъм за финансова стабилност, днес този фонд разполага с 440 млрд. евро. Всъщност фондът ще трябва да бъде рекапитализиран с още 780 млрд. евро“, допълва той.

Има няколко европейски страни, които вече се намират в зоната на неплатежоспособността,“ казва той. Това е „все едно да си си вкъщи, но да нямаш пари да си платиш тока“.

Бас посочва, че европейската банкова система „е с около три пъти по-висок ливъридж от американската и че европейците не са рекапитализирали банките си защото нямат кредитор за крайни случай, като Федералния резерв (Фед) в САЩ“.

Щатските банки са в по-добра форма от европейските, посочва Бас. Европа „няма пари, за да рекапитализира банките си, защото не разполага с механизъм да печата пари, какъвто имаме ние“.

Бас все пак признава, че с дефицит от над 1,4 трлн. долара щатската икономика не заслужава ААА рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Спасяването на давещи се, наистина може да обърне лодката на спасителите. Спасяването на "твърде големите да фалират" през последните години, докара фалита пред вратата на федералното правителство на САЩ.Верно че Гърция, Ирландия, Португалия, Италия и Испания не са частни фирми, а държави и това променя нещата, но проблемът си остава.И наистина е комплексарско, затъналите в *** да викат - *** сте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Този юнак е голям хуморист. Иска да каже на хората, Европейците са зле, докато те се провалят с гръм и трясък и вие си губите парите, ние леееко ще ви хлъзнем с инфлацията и ще ви оберем без да разберете. Не сме ли печени а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Чувството ти за хумор е почти английско...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
SEBULBA
преди 12 години
Ако S&P ни вдигнат рейтинга още един-два пъти, другите както се сриват, можем да се окажем с един от най-високите рейтинги в ЕС. Дано Дянков успее да удържи борда, това е добре за нашия износ, в противен случай БНБ ще трябва да интервенира на международните пазари, като продава левове, за да смъкне курса на лева. Дочух под сурдинка, че вече някои азиатски държави, са започнали да включват левове във валутните си резерви...Благодарение на активната ни външна политика, и усилията на правителството и лично на Премиера, което не допусна България да бъде вкарана в Шенген в разрез на националните ни интереси, сега страната ни разполага с ефективен механизъм да спре задаващата се вълна от бежанци от тези държави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още