IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания въвежда конституционно ограничение за заемите в публичния сектор

Правителството и опозицията се споразумяха за конституционната поправка, доходността по испанските държавни ценни книжа продължава да пада

17:05 | 23.08.11 г.
Испания въвежда конституционно ограничение за заемите в публичния сектор

Испанското правителство и опозицията се споразумяха да въведат конституционно ограничение за заемите в публичния сектор, съобщи ВВС.

През миналата седмица лидерите на Франция и Германия призоваха всички правителства от еврозоната да въведат подобно ограничение, за да помогнат за сдържането на дългова криза в региона.

Споразумението идва в момент, когато испанският парламент обсъжда по-нататъшни мерки на икономии, за да намали бюджетния дефицит до 6% от брутния вътрешен продукт през тази година, докато през 2010 г. показателят бе 9,2%.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро и лидерът на главната опозиционна Народна партия се обявиха в полза на предлаганата промяна в Конституцията.

Пред парламента на страната Сапатеро заяви, че увеличаването на цената за финансирането на пазарите през миналия месец в сравнение с тази на Германия не е оправдана. Въпреки пазарната волатилност испанската икономика регистрира ръст, но вълнението заплашва да утежни икономическата криза в страната, твърди той.

Днес обаче финансовите пазари осигуриха малко облекчение за Испания, като доходността по 3-месечните съкровищни бонове падна до 1,357% на годишна база от 1,899% при предишния търг.

През последните 2 седмици тя спадна рязко след решението на Европейската централна банка да започне изкупуване на испански и италиански дългови ценни книжа. Процесът бе подпомогнат и от очакванията, че ЕЦБ ще запази нисък основния лихвен процент заради забавянето на икономиката в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още