IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ през октомври с първи спад от четири месеца

Индустриалното производство в страната е нараснало с 0,7% през месеца - най-високият показател от юли насам

17:44 | 16.11.11 г.
Потребителските цени в САЩ през октомври с първи спад от четири месеца

Потребителската инфлация в САЩ се сви през октомври за първи път от 4 месеца, понижавайки натиска върху затегнатите разходи на домакинствата и предоставяйки повече пространство на Федералния резерв за облекчаване на монетарната политика, ако икономиката намали темпото, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

На месечна база бе отчетена дефлация от 0,1% с основен принос на цените на автомобилите и бензина, което е в рамките на предварителните очаквания. Анализаторите очакваха инфлацията да остане без промяна на месечна база, след като през септември се ускори с 0,3%.

Цените на хранителните стоки са се повишили с 0,1% през октомври, докато тези на бензина са спаднали с 3,1%.

Същинската инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, е била 0,1% през октомври, запазвайки темпото от предходния месец. През юли и август същинската инфлация бе 0,2%, а през май и юни - 0,3%.

По-високите цени на услугите и облеклото през октомври са заличили свиването с 0,3% в цените на автомобилите. Разходите за жилища са се увеличили с 0,2%, а тези за облекло - с 0,4%. 

Данните подсилват усещането, че инфлацията се забавя с понижаването на цената петрола след резкия ръст по-рано през годината.

„Фед остава внимателно концентриран върху заетостта и ръста, а не върху инфлацията“, заяви Джейкъб Аубайна, икономист в RBC Capital Markets в Ню Йорк.

На годишна база потребителската инфлация се е забавила до 3,5% през октомври, след като през септември бе 3,9%. Анализаторите очакваха забавяне до 3,7%.

Същинската потребителска инфлация е нараснала с 2,1% на годишна база, ускорявайки се с 0,1 процентен пункт спрямо показателя за септември.

В друго съобщение на министерството на труда се посочва, че седмичното заплащане през октомври е нараснало с 0,3%.

В отделно съобщение на Фед, цитирано от MarketWatch, се казва, че индустриалното производство в САЩ е нараснало с 0,7% през октомври, като това е най-високият показател от юли, надхвърляйки прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст от 0,4%.

Данните за септември обаче бяха коригирани до понижение от 0,1% при първоначално обявен ръст от 0,2%.

Производствената активност през октомври е нараснала с 0,6%, след като през септември тя се разшири с 0,2%. Добивната индустрия е регистрирала ръст от 2,3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още