IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с анемичен ръст от 1,5% на годишна база

През февруари ръстът беше с 15,2% на годишна база, или 10 пъти по-силен

11:26 | 07.11.11 г. 1
Промишленото производство с анемичен ръст от 1,5% на годишна база

Индексът на промишленото производство* нараства с 1,5% на годишна база през септември 2011 г., показват сезонно изгладени предварителни данни на НСИ. На месечна база повишението е с 1%.

През февруари тази година ръстът на годишна база беше 15,2%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено по календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - със 7,7%, в преработващата промишленост - с 2,7%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отбелязано намаление от 5,1%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (14,1%), в производството на енергийни продукти (2,1%) и в производството на продукти за междинно потребление (0,4%).

Изменение на промишленото производство на годишна база

графика НСИ

Месечни изменения

През септември 2011 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост нараства с 10,2%, в преработващата промишленост - с 3,7%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 7,2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 40,8%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14,7%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 9,2%, при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 6,5%, при производството на напитки - с 5%.

Спад е регистриран при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14,3%, при производството на основни метали - с 11,1%, при производството на тютюневи изделия - с 6,8%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Мъка, мъка и пак мъка, а лицето Дянков е предвидил ръст от 3.5-3.9% на годишна база
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още