IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското промишлено производство с ръст над очаквания през септември

Индустриалното производство обаче отчита спад на годишна база

15:23 | 08.11.11 г.
Британското промишлено производство с ръст над очаквания през септември

Промишленото производство във Великобритания нарасна над очакванията през септември, сочат данните на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Ръстът на месечна база е от 0,2%, докато на годишна достига 2%. Това е първият положителен резултат за последните 4 месеца, като той идва след спада от 0,3% през август и надхвърли очакванията на анализаторите за ръст от 0,1%.

Най-много е нараснало производството на транспортно оборудване – с 3,9% на месечна база.

По-широкият показател за индустриалното производство, който включва и добива на петрол и газ, остава без промяна през септември на месечна база и се понижава с 0,7% на годишна.

Очакванията на анализаторите бяха за  спад от 0,8% на годишна база.

Добивът на руди и полезни изкопаеми регистрира спад от 14,7% на годишна база, като добивът на петрол и природен газ е намалял с 18,3%. Данните бяха приветствани от Британската търговска камара.

„Да видим как секторът остава на положителна територия въпреки трудностите в еврозоната и мерките за строги икономии във Великобритания е насърчително. Въпреки че песимизмът за състоянието на промишлеността е необходим, секторът наистина е изправен пред тежки предизвикателства и ние трябва да подсилим умереното възстановяване, което наблюдаваме“, заяви старши икономистът в ВВС Дейвид Кърн.

Старши икономистът в института Markit Крис Уилямсън обаче не остана толкова доволен от данните. „Това е разочароващо ниво на ръст за сектор, от който се очаква да води икономическото възстановяване на Обединеното кралство, а и този ръст изглежда ще отслабва през последното тримесечие на годината“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още