IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското промишлено производство със спад от 4% през септември

Спадът идва на фона на притесненията за икономическо забавяне на ключови пазари като Европа и за повишаващия се курс на йената

11:32 | 28.10.11 г.
Японското промишлено производство със спад от 4% през септември

Японското промишлено производство и разходите на домакинствата регистрираха спад през септември, увеличавайки опасенията за икономическото възстановяване на страната след природното бедствие през март, съобщи ВВС.

Официалните данни сочат, че промишленото производство е спаднало с 4% през септември на месечна база, докато разходите на домакинствата са се понижили с 1,9% на годишна база.

Спадът идва на фона на притесненията за икономическо забавяне на ключови пазари като Европа и за повишаващия се курс на йената, което може да се отрази неблагоприятно на японския износ.

„След като се съживи след природното бедствие през март, промишленото производство изглежда ще затъне преди края на годината, тъй като търсенето в чужбина отслабва“, заяви Юичи Кодама от Meiji Yasuda Life Insurance.

От министерството на икономиката, търговията и промишлеността обявиха, че производителите очакват крайната продукция да нарасне с 2,3% през октомври. Анализатори обаче предупреждават, че тези прогнози може да бъдат коригирани в посока на намаление, не на последно място заради несигурността за световния икономически растеж.

„Има възможност прогнозите на производителите за октомври и ноември да бъдат понижени, тъй като чуждите икономики, включително развиващите се, забавят ръст, което може да натежи върху японския износ през четвъртото тримесечие“, твърди Кодама.

Същевременно японските производители бяха засегнати от наводненията в Тайланд, като и 9-те автопроизводители в страната трябваше да спрат поточни линии в местните заводи, а същото се случи и с електронния гигант Sony.

Според анализаторите това ще има допълнителен затормозяващ ефект върху японското промишлено производство.

„Наводненията в Тайланд могат също да принудят определени компании да намалят производството в бъдеще, тъй като доставката на части ще бъде затруднена“, заяви Шуйи Тоноучи от Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още