IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка вижда мрачна перспектива за икономиката

Според управителя на финансовата институция Масааки Ширакава смелите ѝ действия са несравними с тези на останалите централни банки

10:34 | 05.10.11 г.
<p>
	Масааки Ширакава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Масааки Ширакава. Снимка: Ройтерс

Управителят на японската централна банка Масааки Ширакава представи мрачна оценка за икономическите перспективи на страната, но заяви, че финансовата институция вече е предприела смели стъпки за подкрепа на ръста, съобщи Ройтерс.

Очаква се централната банка да запази насоките на монетарната си политика при двудневния преглед на лихвените проценти, който ще приключи в петък, но тя вече изрази желанието си да действа, ако страховете за световна рецесия и европейската дългова криза застрашат крехкото икономическо възстановяване на Япония.

„Поддържам особено мрачното си виждане за японската икономика и перспективите пред нея“, заяви Ширакава в парламента на страната, когато бе запитан от депутат дали е съгласен с мнението, че страната е изправена пред различни рискове като например прекалено силната йена.

„Като се вземе предвид това виждане, японската централна банка провежда мащабно либерализиране на монетарната политика“, добави Ширакава, противопоставяйки се на критиките, че не действа достатъчно настойчиво в подкрепа на икономиката и за обуздаване на рязкото повишаване на курса на йената.

От централната банка вече обявиха, че се очаква икономиката да се върне към умерено възстановяване до края на годината, но предупредиха, че прогнозите се натъкват на големи рискове като странични ефекти от световното икономическо забавяне и европейската дългова криза.

Изявлението на Ширакава подчертава предпазливостта на ръководената от него институция по отношение на евентуално увреждане на бизнес доверието от постоянно повишаващия се курс на йената и понижаващите се цени на акциите.

Централната банка не е променяла курса си след поредния ход към по-либерална монетарна политика през август при координираната с правителството на страната интервенция на валутните пазари, осъществена чрез разширяване на програмата ѝ за закупуване на активи, в рамките на която изкупува държавни облигации и частни дългови книжа.

Според Ширакава централната банка е предприела смели мерки за подкрепа на икономиката, несравними с тези на останалите централни банки, като например изкупуване на държавни облигации и борсово търгувани фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още