IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия с най-силен месечен спад от февруари 2009

За тримесечието и на годишна база обаче показателят отчита повишение

15:23 | 07.11.11 г.
Индустриалното производство в Германия с най-силен месечен спад от февруари 2009

Индустриалното производство в Германия се е свило на месечна база през септември със сезонно изгладените 2,7%, което е най-бързото темпо от февруари 2009 г., оставайки и под прогнозите на анализаторите за спад от 0,9%, съобщи CNBC, като се позова на данни на германското министерство на икономиката.

Според представители на министерството обаче данните за септември са показали толкова слаб резултат заради празниците през месеца и коригираните в посока на повишение данни за предходния месец от 0,4% спад вместо предварително обявения 1%.

На годишна база обаче е регистриран ръст от 5,4%, а за третото тримесечие индустриалната продукция е нараснала с 1,7% спрямо предходния аналогичен период.

Промишленото производство се се свило с 3%, а средствата за производство – с 4,7%. В строителството спадът е от 0,8%, а производството на компаниите в енергийния сектор се е свило с 0,7%.

Производството потребителски стоки е намаляло с 2,8%, но на стоки с дълготрайна употреба е нараснало с 1,1%.

Според Алине Шуйлинг, икономист в ABN Amro, през четвъртото тримесечие се очаква германският индустриален сектор да свие вследствие на навлизането в рецесия на икономиката на еврозоната.

„Макар че вътрешното търсене в Германия може да остане по-устойчиво, ... общият брутен вътрешен продукт също вероятно ще се свие“, заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Дълговата криза в еврозоната накара много германски компании за предупредят за понижено търсене, а последните данни дават допълнителни признаци, че най-голямата европейска икономика вече не може да разчита на подкрепата на ръст от региона.

Производството в Германия изглежда се забавя, след като и поръчките в индустрията през септември регистрираха най-голям спад от януари 2009 г., понижавайки се с 4,3%.

"Можем да очакваме по-бавен импулс в производството, като се имат предвид получените поръчки в индустрията за следващите месеци“, посочват от германското министерство на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още