IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай през октомври се забави до 5,5% от 6,1% през септември

Според премиера Уън Дзябао обаче това може да е временен спад, тъй като зимата е период на повишено търсене и слабо производство на хранителни продукти

10:30 | 09.11.11 г.
Инфлацията в Китай през октомври се забави до 5,5% от 6,1% през септември

Инфлацията в Китай се е забавила за трети пореден месец през октомври, докато правителството продължава с опитите си да охлади икономическия растеж, съобщи ВВС, като се позовава на данни, публикувани от китайското Национално статистическо бюро.

Потребителската инфлация през октомври на годишна база е била 5,5% - доста по-малко от регистрираните 6,1% през септември и в унисон с очакванията на анализаторите. Цените на хранителните стоки са се понижили с 0,2% на месечна база.

Правителството вижда в инфлацията една от основните заплахи за икономическата стабилност в страната и по-рано през годината започна реализирането на политики, насочени към забавяне на икономическия ръст до под 9%. Същевременно то иска да облекчи ценовия натиск, който тласна нагоре разходите за хранителни стоки.

Последните данни потвърждават, че „инфлационната тенденция е към понижение“, заяви Джан Джъуей, икономист в хонконгския клон на японската банка Nomura. По думите му в момента кредитната институция прогнозира инфлацията да се забави още до под 5% през ноември.

Тъй като инфлационният натиск отслабна, правителството вероятно ще може да разхлаби монетарната политика с понижаване на основния лихвен процент и понижаване на нивото на задължителните банкови резерви, смята Джан.

Според премиера на страната Уън Дзябао обаче това може да е временен спад. В своя реч преди публикуването на данните Уън заяви, че зимата може да представлява предизвикателство, тъй като това е период на повишено търсене и слабо производство на хранителни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още