IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитото кредитиране в Китай предизвиква насилие и самоубийства

Частните фирми в страната разчитат по-скоро на незаконното кредитиране, отколкото на банките, за да работят, а предизвикателствата на кризата изправя бизнеса на ръба

13:43 | 07.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Свитото кредитиране в Китай предизвиква насилие и самоубийства

Часове, след като кредитор и бандата му от татуирани здравеняци набутват Джун Маодзин в кафене в Уънджоу, той казва, че няма да склони на исканията им, пише Bloomberg.

Те искат да вземат една от аптеките от веригата, която той е изградил със заеми от частни кредитори. Вместо това, Маодзин им предлага традиционна отплата в този източен китайски град, известен с насилието срещу хората, които не плащат заемите си.

"Ако искате, може да им отрежете един пръст", твърди, че им е казал 42-годишният Джун.

Ако се откаже от магазина, за мъжа ще е невъзможно да върне заемите си към останалите си 130 кредитори. Той е взел общо 30 млн. юана (4,7 млн. долара) при лихви, достигащи 7% месечно, за да разшири бизнеса си. Много от кредиторите са по-възрастни съседи, които са ипотекирали жилищата си.

Поне 90 шефове в подобна ситуация са избягали от града от април, а двама са се самоубили, твърди Джоу Дъуън, който ръководи малка бизнес асоциация в Уънджоу. Един от тях е бил обущарят Шън Куейджън, който скочил от дома си на 22-ия етаж през септември.

400-те хиляди фирми в Уънджоу са изправени пред финансови затруднения заради растящите разходи, набъбващите лихви на черния пазар и внезапното затягане на кредитирането, според Джоу. Подобни проблеми има в цял Китай, тъй като частните фирми в страната разчитат по-скоро на незаконното кредитиране, отколкото на банките, за да работят.

Затрудненията им накараха премиерът на Китай Уън Дзябао да посети Уънджоу в началото на октомври и да обещае да помогне на изпитващите затруднения фирми. Оттогава местни и национални лидери обявиха редица мерки в тази насока, включително по-лесен достъп до банкови кредити, ограничаване на лихвите при частното финансиране в Уънджоу и борба с "акулите", използващи насилие.

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Е, ние, `щото сме я втасали. Това психическа подготовка ли трябва да е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
jimaru
преди 12 години
Илв и Петров са го казали много готино - " Проблема за спасяване на давещите се е проблем на самите давещи се ". Остап Бендер Всеки път , когато некадърния инвеститор иска да го спасяват, всъщност го играе "селския хитрец Андрешко" : ако спечеля - печеля аз, ако загубя - губим всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още