IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай леко е забавила ръста си, но остава доста висока

През септември е отчетено поскъпване на храните с 13,4 на сто на годишна база, нивото на инфлация като цяло е 6,1 на сто

09:52 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай леко е забавила ръста си, но остава доста висока

Инфлацията в Китай леко е забавила темпа си през септември до 6,1 на сто спрямо 6,2 на сто, показват официални данни, публикувани днес.

Поскъпването на потребителските стоки, което е източник на нестабилност, безпокои Пекин. Китайските власти си бяха поставили за цел през март инфлацията в страната да бъде 4 процента за 2011 година.

През септември е отчетено поскъпване на храните с 13,4 на сто на годишна база, а на нехранителните продукти – с 2,9 на сто.

На месечна база статистиката отчита поскъпване на живота от 0,5 на сто, след като месец по-рано то беше 0,3 на сто.

За първите девет месеца на годината цените са се повишили с 5,7 на сто спрямо същия период на миналата година, уточни днес Националното статистическо бюро.

През юли индексът на цените на потребителските стоки, чието нарастване се ускори от есента на 2010 година, достигна 6,5 на сто, което е най-високата стойност за последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още