IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският икономически ръст се забави от 9,5% на 9,1% през третото тримесечие

Мерките на затягане, които бяха приложени през последната година, дадоха своето отражение, коментира анализатор

10:34 | 18.10.11 г. 1
Китайският икономически ръст се забави от 9,5% на 9,1% през третото тримесечие

Икономическият растеж в Китай се забави през третото тримесечие до 9,1% на годишна база при 9,5% през предходното на фона на правителствените мерки за обуздаване на инфлацията, съобщава ВВС.

Данните изглежда потвърждават опасенията, че забавянето на икономическото възстановяване в САЩ и европейската дългова криза може да засегнат китайския икономически ръст.

„Националната икономика като цяло поддържа добра степен на развитие и се движи в очакваната посока на макроикономически контрол“, се посочва в съобщение на китайското Национално статистическо бюро.

Китайските власти използваха затягането на кредитните пазари като мярка срещу ръста на инфлацията и образуването на балон на пазара на недвижими имоти.

Централната банка повиши основния лихвен процент 5 пъти през последната година и редовно вдига изискванията за дела на резервите на банките, като по този начин понижава обема на средствата, които те могат да отпускат като кредити. Тази политика обаче се отразява неблагоприятно на растежа.

„Виждаме сериозно забавяне през годината“, заяви Алистър Торнтън, анализатор за Китай в IHS Global Insight. „Мерките на затягане, които бяха приложени през последната година, дадоха своето отражение и вследствие на това ръстът се забави“, добави той.

От публикуваните тази нощ данни стана ясно също, че промишленото производство в Китай е нараснало с 18% през септември на годишна база.

Макар че показателят е по-висок от този за предходния месец, анализатори смятат, че ръстът може да се забави през следващите месеци заради дълговата криза в Европа, където потребителското търсене може да намалее и това би се отразило на китайския износ. Европейският съюз е сериозен пазар за китайски стоки, като за 2010 г. приходите от продажби оттам са за 380 млрд. долара.

„Траекторията на китайската икономика през следващите 18 месеца ще бъде изцяло зависима от траекторията на европейския ръст“, смята Торнтън. „Ако нещата в Европа не вървят съвсем по план, може да се изправим пред ситуацията от 2008-2009 г.“, отбеляза той.

Част от анализаторите обаче смятат, че едно повишено вътрешно търсене в Китай може да компенсира спада в износа и да задържи ръста на досегашните му нива.

В страната се наблюдава разрастването на една по-заможна средна класа с по-високи разполагаеми доходи, което вероятно ще подкрепи търсенето. Китай се опитва да увеличи вътрешното търсене, за да балансира икономиката си.

Според Уорън Хоугън, старши икономист в ANZ Bank, вътрешното потребление играе ключова роля за китайския ръст. „Днешните данни за брутния вътрешен продукт би трябвало да излъчат послание да световната общност, че китайската икономика е основно вътрешна икономика“, твърди Хоугън. „По-голямата част от този ръст идва от вътрешни инвестиции и потребление“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Дай боже и на бедна и многострадална България подобно забавяне на темповете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още