IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват рязко забавяне на икономическия ръст на Китай

Над половината от експертите, участвали в проучване, прогнозират, че до 2016 г. БВП на Китай ще нараства с под 5% на година

10:52 | 29.09.11 г.
Очакват рязко забавяне на икономическия ръст на Китай

Рязко забавяне на ръста на китайската икономика очакват икономисти, анкетирани от Bloomberg. Агенцията се е допитала до повече от 1 000 инвеститори, анализатори и трейдъри.

Резултатите от проучването показват, че 55% от участниците в него очакват брутният вътрешен продукт на страната да нараства с под 5% годишно до 2016 г. Дванайсет на сто от анкетираните очакват забавянето на икономическия ръст на Китай да се случи още догодина, а 47 процента – че забавянето ще се случи след две до пет години.

Износът на Китай започна да се свива заради по-слабото търсене в САЩ и Европа, които се борят с опасността да изпаднат във втора рецесия. „Ако ние не купуваме, те не произвеждат“, коментира в тази връзка Чарлз Дорейн от базираната в щата Тексас консултантска компания Doraine Wealth Management.

Джером Сел от MW Gestion посочи имотният балон и високата инфлация като други предупредителни сигнали за китайската икономика.

Китайската минна индустрия също е нещо като барометър, отчитащ знаците на икономическа слабост, смята Майкъл Шамош от Corby Capital Markets в Бостън. Пазарната оценка на Yanzhou Coal Mining Co. - четвъртият по големина производител на въглища в страната, е паднала с 46% в Хонконг, след като в края на май цената на акциите на компанията достигна своя пик.

Според експерта спадът в цената на медта е още един индикатор за забавянето, тъй като строителният бум и урбанизацията превърнаха Китай в най-големия потребител на метала.

Чарлз Дорейн се присъединява към мнението на Шамош. „Цените на суровините падат. Това означава, че Китай не купува“, категоричен е той.

Резултатите от проучването показват, че американските инвеститори са по-песимистично настроени от европейските, що се отнася до перспективите пред китайската икономика. Въпреки песимистичната дългосрочна прогноза за много инвеститори картината остава оптимистична в краткосрочен план. Според 23% от участниците в проучването Китай предлага най-много възможности за възвръщаемост на инвестициите в следващите 12 месеца.

Резултатите от проучването обаче показват, че повечето от участниците са уверени в способността на китайската власт да се справи с икономическите предизвикателства. Повече от 40% от участниците в анкетата смятат, че инвестиционната политика на президента Ху Дзинтао ще даде резултати. Той обаче ще се оттегли от поста през март 2013 г., заедно с премиера, а неговият наследник ще бъде избран по време на конкреса на Китайската комунистическа партия в края на 2012 г.

„Двигателят на икономическия растеж в Китай има нужда от пренастройване“, посочи в свое изявление в началото на септември президентът на Световната банка Робърт Зелик. „Трудно е за вярване, че експортът и инвестициите ще продължат да дърпат икономиката на страната в следващите 10 години“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още