IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестага даде зелена светлина за разширяването на EFSF

Все пак финансовата комисия постави няколко условия, при които Шойбле може да гласува за решението

21:49 | 28.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бюджетната комисия на Бундестага проправи пътя за повишаване на ефективността на спасителния фонд EFSF в навечерието на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, пише германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

Депутатите одобриха на тайна среща в понеделник вечерта проект, на чиято база трябва да бъдат приключени преговорите в Брюксел, заявяват участници в заседанието. В този проект е предвидено и повишаване на EFSF. Целта е да се гарантира, че фондът е силно подсилен с помощта на частни инвестиции.

Все по-силни стават призивите за засилване на EFSF предвид нарастващите проблеми за финансиране на страните от ЕС. Полският финансов министър Яшек Ростовски, който в момента е председател на на ЕС, смята, че фондът може да има нужда от 3 трлн. евро, за да бъде ефективен срещу кризата. ОИСР също пледира за увеличаване на бюджета на фонда.

Същевременно днес говорителят на канцлерката Ангела Меркел предупреди, че финансовите възможности на Германия не са неизчерпаеми.

„Европа не може да претендира за финансова ударна сила, каквато няма, пазарите бързо ще я накажат за това“, посочи той. „Силни сме, но не сме с неограничени сили", допълни говорителят.

Преди няколко дни директорът на EFSF Клаус Реглинг заяви, че преодоляването на опасенията на инвеститорите чрез повишаване на гаранциите означава, че фондът вероятно ще бъде увеличен едва 3 до 4 пъти. 

Федералната комисия е направила две уговорки с финансовия министър Волфганг Шойбле. Така например обемът на покритие за частни инвеститори в EFSF ще бъде между 20 и 30%.

Другите страни от еврозоната не искат да рискуват ограничения, с които да намалят гъвкавостта си.

Освен това депутатите от финансовата комисия настояват застрахователното събитие да настъпва от момент, съответстващ най-малко на международните стандарти, е посочено в решението. Освен това решението включа и допълнителни форми на доброволно преструктуриране. Ако тези две условия не бъдат приети в Брюксел, Шойбле няма да има карт бланш.

Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Кризата: какво ще стане по-нататък?Всичко е само въпрос на време. И така:- Всички гръцки банки ще обявят липса на ликвидност.- Гръцкото правителство ще ги национализира.- После ще забрани изплащането на суми от банковите сметки на фирмите и хората.- За да не се допуснат масови безредици като в Аржентина през 2002 г., властите ще въведат полицейски час, а нищо чудно дори военно положение.- Гърция ще извърши деноминация на дълга си в нови драхми или както другояче ще се нарече новата валута.- Новите драхми ще се девалвират с 30-70 % (по всяка вероятност с около 50 %). Това означава, че няма да се погаси половината от гръцкия дълг в евро.- В рамките на няколко дни Ирландия също ще се откаже да плаща дълговете на своите банки.- Португалия ще изчака да се убеди, че в Гърция е настъпил тотален хаос, преди да се реши на подобна стъпка.- Определен брой от френските и немските банки ще понесат достатъчно загуби, за да престанат да отговарят на капиталовите изисквания на регулатора на пазара.- Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви фалит в резултат на факта, че притежава огромни количества гръцки правителствени облигации, както и ценни книжа на гръцки и ирландски банки.- Френското и германското правителство ще се срещнат, за да решат дали да инжектират капитал в ЕЦБ, или да й разрешат да печата пари, за да излезе от бездната.- Франция и Германия ще декапитализират ЕЦБ и собствените си банки, като едновременно с това ще прекратят голямата финансова помощ за еврозоната.- На пазарите ще се сринат цените на облигациите на испанските банки.- Испанците ще извършат замяна на облигациите за дялове в банките.- Кредиторите ще внесат иск срещу испанския банков сектор в Европейския трибунал по правата на човека и други съдилища. Делата там ще се разтакават толкова дълго, че преди да се произнесе някакво решение, то вече няма да е нужно на никого.Вниманието ще се насочи към британските банки и едва тогава започва истинската катастрофа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
balkando
преди 12 години
"...силни, но не неограничено ..." а *** точно това искат - некой като господ, който да ги тантурка вечно и сменя памперсите. Идеята за централизиране на дълга и отлагането му с европейски облигации ще има слаб кратковременен положителен ефект на пазрите и силен отрицателен, отложен за времето, когато сегашните задлъжнели ще са невъзвратимо обеднели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 12 години
Механизма е ясен , Никълъс Брейди го е измислил през 1990 г. .Проблема е какво ще правим след това . В момента сме свидетели на яростен политически пазарлък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
toto 2
преди 12 години
Обама тази марионетка ,кви "решителни мерки" е предприел през своето управление освен ,че забатачи нещата още повече ,да мисли за тяхния дълг,защото ако няма кой да го купува жална им майка на американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
"а лихвата по книгите да почнат да я плащат тези държави след като изтече срока на мораториума и си стабилизират икономиките"А ако това не стане?! Какво ще накара досегашните разточителни държави да "си стабилизират икономиките"? И още един въпрос: Ето, сега този фонд ще изкупи няколкостотин милиарда евро, може би дори трилион. Така досегашните държавни кредитори ще се окажат с няколкостотин милиарда, може би дори трилион евро в ръцете. Какво ще я правят тая камара не, а планина пари???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Държавите длъжници имат нужда от кредитор от последна инстанция , който да купи дълговите книжа от пазара въобще и да се обяви мораториум по плащанията. След това кредитора трябва да издаде свои книги с ниски лихви , много ниски лихви и падеж след много време- 10 години и повече и с тях да си покрие разходите по изкупуването , а лихвата по книгите да почнат да я плащат тези държави след като изтече срока на мораториума и си стабилизират икономиките. Този фонд не може да бъде такъв кредитор , и трябват пари колкото е стойността на всички книги на европейски държави. Германия също няма да може да си обслужва дълга след не много време и нейния дълг трябва да влезе в този сбор.Няма друго решение на кризата , но решение съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Баба Меркел сега да разбие шампанското на печатащите машини в мазето. Или да резне лентата.. все едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още