IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелик: Европа може да получи подкрепа от Китай и САЩ чрез МВФ

Ако европейските политици договорят план за овладяване на дълговата криза, еврозоната би могла да разчита на международна помощ, посочва шефът на Световната банка

14:21 | 18.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Световната банка Робърт Зелик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Робърт Зелик. Снимка: Ройтерс

Страни като Китай и САЩ може да са склонни да помогнат на Европа чрез Международния валутен фонд (МВФ) при условие, че европейските политици договорят план за овладяване на дълговата криза, заяви президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик, цитиран от Bloomberg.

„Еврозоната е на ръба“, казва Зелик, като проблемите на региона засягат както САЩ, така и развиващите се икономики. МВФ може да „подкрепи европейската система, след като страни като Италия приложат нови стратегии за възстановяване на доверието на инвеститорите“, казва той.

„Ако европейците предложат решение, развиващите се страни, както и Австралия, Канада и САЩ, биха били склонни да го подкрепят. Начинът по който ще стане това е чрез МВФ“, посочва Зелик

Китай също е сред страните, които биха подкрепили Европа чрез МВФ в случай, че Германия, Франция и останалите страни от еврозоната се обединят около мерки за изход от кризата, казва той.

Въпреки че САЩ няма да предоставят директно средства, те могат да помогнат чрез механизми за повишаване на ликвидността на фонда, посочва шефът на СБ.

Администрацията в Белия дом и щатските законодатели „ще искат да да гарантират, че американските данъкоплатци не плащат за спасяването на Европа“, казва Зелик. „Механизми през МВФ ще позволят това“.

Щатското министерство на финансите иска Конгресът да одобри отпускането на 587 млн. долара на СБ през следващите 5 години, за което Зелик таи предпазлив оптимизъм.

Зелик, който пое поста на базираната във Вашингтон институция през юли 2007 г., посочва, че банката работи за овладяване на последствията от дълговата криза в региони като Балканите, където кредитните потоци са на път да пресъхнат. Във фокуса на банката попадат и страните от Северна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още