IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обмисля едновременното действиe на два спасителни фонда плюс помощ от МВФ

Тристълбовата спасителна схема може да бъде предложена на срещата на ЕС заедно с плановете за промяна в договорите на съюза, пише FT

23:07 | 06.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европа обмисля едновременното действиe на два спасителни фонда плюс помощ от МВФ

Преговорите в навечерието на срещата на лидерите на ЕС започват да очертават много по-мощна финансова „базука”, включваща два успоредни спасителни фонда, както и по-голяма подкрепа чрез МВФ, пише Financial Times.

„Голяма базука“ бе нарекъл своето предложение за мащабен спасителен фонд за еврозоната британският премиер Дейвид Камерън.

Тристълбовата спасителна схема може да бъде предложена заедно с плановете за промяна в договорите за ЕС, налагащи много по-строги бюджетни правила.

Според висши европейски представители се обмисля съществуващият спасителен фонд в размер на 440 млрд. евро да продължи да действа, като в средата на 2012 г. към него се присъедини Европейският механизъм за стабилност на стойност 500 млрд. евро.

Предложенията, които се обсъждат може да включват и ускоряване на вноските в новия инструмент.

Първоначално се предвиждаше сегашният спасителен фонд (European Financial Stability Facility - EFSF) да спре да съществува със създаването на новия (European Stability Mechanism - ESM).

Според плановете, които се обсъждат е малко вероятно ESM да набере 500 млрд. със стартирането си, но разширяването на EFSF до около 600 млрд. и добавянето на още средства чрез МВФ би могло да създаде т. нар. „базука” ефект, който лидерите от еврозоната търсят.

Някои от преговарящите дори проучват възможността да дадат на ESM достъп до финансиране от ЕЦБ – нещо, което Европейската централна банка и Германия изключват по отношение на EFSF.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
врели некипели.. поредния опит за успокояване на пазарите. от сега виждам новините утре: "пазарите на зелено след новите надежди за прекратяването на дълговата криза в европа". веднага след това: " и Fitch предупреди за риска на кредитните рейтинги в Еврова, пазарите пак потънаха"...на някой някъде ще му писне по някое време и ще вземе сопата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още