IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Решението за понижение на кредитните рейтинги на девет от седемнадесетте страни от еврозоната бърка директно в раната на Европа

08:10 | 16.01.12 г. 20
Автор - снимка
Създател
Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Фойерверките бяха съсредоточени във Франция, но с решението си да удари повече от половината страни от еврозоната агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor’s се прицели в по-голям проблем: грешките, които политиците допуснаха на европейско ниво, пише Financial Times.

Дори за онези, които вече имаха индикации за прогрес, на успехи на национално ниво, S&P определи като напълно преобладаващ над всичко друго фактор недостатъците на колективното управление на еврозоната.

За Италия бе посочено, че страната се радва на „подобрена политическа обстановка” с новия премиер Марио Монти. Ирландия пък е показала „проактивен и значителен” отгвор на кризата. Белгийското правителство разполагало с „богата, експортно ориентирана и конкурентна икономика".

Всичко това обаче явно не струва нищо, неутрализирано от лошото управление на кризата.

„Ефективността, стабилността и предвидимостта на европейския политически процес и политическите институции не са толкова силни, колкото според нас изисква остротата на разширяващата се и задълбочаваща се финансова криза”, казват от S&P.

Казано с не толкова дипломатични думи, откровената оценка в анализа на S&P е, че разделението сред лидерите на еврозоната води до нерешителен и неустойчив отговор на криза, на която самите те често поставят грешна диагноза.

В този аспект петъчните понижения на рейтинги по-скоро не са толкова негативна присъда за фискалните позиции на отделни държави като Франция, Австрия и Италия, колкото анализ на потенциалната цена на колективен политически провал при свалянето на опасно високата цена за привличане на капитал.

Докато Германия се отърва от това упражнение с незасегнат рейтинг ААА, управлението на еврозоната, налагано от страната, без съмнение е един от централните проблеми според S&P.

„Политиците ще охкат и ще пъшкат, но тази агенция бръкна с пръста си точно в раната”, заявява дипломат, пожелал анонимност, за вестника.

Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
ОТКРОВЕНИЯ КЪМ ХОРАТА НА НОВИЯ ВЕК!!! Приятели, много ви Моля не Подминавайте тази дълга статия, заделете малко от скъпоценното си време и повярвайте ми, тя е много по-ценна от всичко друго, което бихте направили за същото време. Сега Съзнанието ви е на по-високо ниво, и ще откриете неща, които преди сте подминавали. Помислете върху казаното, Осъзнайте го, и ще се убедите, колко е прав автора. Не бъдете заслепени, от илюзията на тримерното пространство! За малко спрете да мислите за прехраната си, за ежедневието си. Тяхната цел /на тъмните/ е точно тая, да не можеш да вдигнеш глава от грижи, Кажи край на това безумство, погледни живота от позитивната му страна, ЗАЩОТО ИМА И ТАКАВА!!! Повярвай, че има ВИСШ РАЗУМ и друг живот, нима тая мисъл не те вдъхновява!? Ако е така има надежда за тебе! Копирай, Принтирай и Разпространявай, нека тази информация стигне до всеки! Така само, Заедно, ще преобразим света! http://***.otkrovenia.spiralata.net/articles.php?lng=bg&pg=850Група ОТКРОВЕНИЯ във Фейсбук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Ей, хора, не ви ли се струва, че е малко абсурдно да се вярва, че една група от 100-150 годишни интереси контролира света, конспиративните теории де? Идеята, че винаги някой отвън е винаги виновен за нашите несгоди е грешна по принцип и е дирекно наследство на начина на мислене по социализма (защото беше нужен враг). Светът и икономиките са много аморфни и хаотични и нито един човек или група не могат да контролират всичко. Комунистите това не разбраха и затова не им успя плана. Ако имаше такъв контрол от САЩ, как си обяснявате възхода на 3-тия свят? Ами на един малък Виетман, или Ю. Корея? Истината е, че хората работят и не мрънкат. Заради глобализацията успяват, и заради нея Европа и САЩ имат проблеми. Светът е по освободен икономически от когато и да е. Който работи - яде, който не - си търси виновници. Европа е на 70, а САЩ на 40, Азия - на 25.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
защото и преди това колата на ЕС беше вече под много голям страничен наклон. Европата започна много да губи войната.Добрата новина е, че S&P доста точно разкритикуваха пагубната германска стратегия за спасяването на Европата. Германците няма да могат безпроблемно да налагат простотийте си на целия континент. Нужна е нова стратегия за ЕС, и дано да не е късно.И съм напълно съгласен с мненията на supertrader и dean.jordanov по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Според мен има лоша и добра новина.Лошата е двойният удар върху икономиката на ЕС тая седмица: свалянето на рейтингите от тая ми ти хамериканска агенция и провалът (почти) на преговорите за Гърция. Значи: S&P направиха провала на европейския спасителен план публичен. Основното послание на свалянето на рейтингите е: опитът от 9 декември за спасяване на еврото не работи, т.е. няма да има спасяване. Втората злонамерена цел е разделянето на ЕС разделят Франция от Германия, настройват закъсалите срещу ЕС и т.н. Разделяй и владей.Второто възможния фалит на Гърция. Това значи две неща пак провал на политиката на ЕС и, второ задълбочаване на проблемите на ЕЗ и ЕС. А, да добавим тук и проблемите на Унгария напоследък. Скоро може да имаме две фалирали държави в ЕС.Ако направим равносметка сега, според мен ударът вече ще е фатален за ЕС. Дори не, че е толкова голям, но е един вид камъчето, което обръща колата, защото и преди това колата на ЕС ................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Наддават хората бе, покер с чужди пари и блъфират без карти... Да видим кой кого ще обере... Или пак охраната ще ги рита пред казиното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Провалът на европейските политици е заради тяхна собствена държавна финансова грешка.При сегашните непълноценни финансови условия, те колкото повече работят (при достатъчно време) толкова по-лоши стопански резултати ще постигнат.Рейтинговите агенции отчитат резултати от тази действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Лемън Брадърс бяха с история от стотици години , рейтинговите агенции въобще не ги засякоха какви ги вършат и фалираха с първокласен рейтинг.В момента това са само опити от страна на рейтинговите агенции да засекат събитията , и пак не са в час. САЩ и ЕЗ прекалено много мамят , безотговорността в поведението на хората вземащи важни решения прави впечатление. Преструктурирани ли са банките , съществуват ли нови механизми за контрол и регулация ..нещо направено ли е , за са им налива Драги милиарди и какво ще се случи с тези пари ? Кой му дава право да раздава така пари , за които няма как да се докаже че ще се върнат и с какво е тяхното обезпечение ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това, че били контролирани от някой скрит с особени интереси, не пречи в момента да показват с достатъчна точност положението в Европа, където се вземат някакви козметични политически мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Момче, това което си написал може да е отговор за 6 в УНСС, обаче за повече от 3 в живия живот ще трябва да изброиш поне 3 от "частни фирми с около 100-годишна история" и "инвеститорите (хората с лични пари)", за да стигнеш до фундамента на нещата и връзката им с политиката на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
При толкова безотговорно поведение на европейските лидери и институции рейтинг в Европа от най ниския възможен нагоре не трябва да има.Рейтинговите агенции са заспали и американски , методиката им е куха , когато се задава ураган те го идентифицират като лек ветрец.Възмутен съм от високите рейтинги на държавите от ЕЗ и непокътнатия германски , а за рейтинга който дават на САЩ просто няма какво да кажа..толкова висок рейтинг на държавата длъжник САЩ при положение че ФЕД прибра техните облигации и ги плати , след което прибра парите които плати на банките като им предостави висока като за момента лихва и сега стоят икономиката им е във фризера. Някой беше писал , че се подобрявала а това е просто учудващо и нелогично ако се случи , не мисля че се случва чудо там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още