IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS продаде авиозвеното си на японска финансова група за 7,3 млрд. долара

Авиационният бизнес би бил печеливш за банката, стига да не беше тежкото финансиране на дейността му, пише Financial Times

12:16 | 17.01.12 г.
RBS продаде авиозвеното си на японска финансова група за 7,3 млрд. долара

Royal Bank of Scotland (RBS) е финализирала снощи продажбата на бизнеса си за лизинг на самолети след няколкомесечни преговори с редица заинтересовани, сред които China Development Bank и Wells Fargo, съобщи The Financial Times.

Купувач е японската Sumitomo Mitsui Financial Group, а стойността на сделката е 7,3 млрд. долара. Очаква се британската финансова институция да отчете печалба от продажбата на RBS Aviation Capital от около 300 млн. долара.

С това за RBS приключва двегодишен период на опити да бъде продадено звеното, което отдава под наем над 250 бизнес самолети на авиокомпании от цял свят.

Авиационният бизнес би бил печеливш за банката, стига да не беше тежкото финансиране на дейността му, отбелязва изданието.

Звеното за лизинг на самолети беше основано през 2001 г. Тогава RBS придоби International Aviation Management Group – малка консултантска компания в сферата на авиацията и финансите. Това беше първата стъпка на британската банка към основаването на смятания за печеливш авиационен бизнес.

Очакванията за стабилна дългосрочна възвращаемост привлякоха сериозен интерес от страна на международни банки и частни инвеститори. Само че очакванията им не се оправдаха и преди 3 години RBS отдели авиозвеното в специално създаденото подразделение за странични дейности на банката.

RBS Aviation Capital е седмият най-голям лизингодател в света с флота от 246 самолета, показват данни на консултантската компания Ascend от декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още