IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Няма обективно основание да се говори за фалит на Португалия

Председателят на ЕК е убеден, че сънародниците му ще успеят да преодолеят трудностите

10:02 | 04.02.12 г. 2
Барозу: Няма обективно основание да се говори за фалит на Португалия

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че няма "никакво обективно основание да се говори за фалит" на Португалия, въпреки че пазарите се опасяват, че тя следва пътя на Гърция, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Португалия прилага своята програма за помощ успешно и с одобрението на международните си партньори. Няма никаква обективна причина да се говори за фалит или да се подхранват катастрофални сценарии", каза в Лисабон бившият португалски премиер.

"Убеден съм както като председател на Европейската комисия, така и като португалец, че Португалия ще успее да преодолее трудностите", подчерта той.

Португалия, която бе третата страна след Гърция и Ирландия, поискала международна спасителна помощ, получи през май 2011 г. заем от 78 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

В замяна на това Лисабон се ангажира със строга тригодишна програма за дисциплина и реформи, която се очаква да доведе през тази година до свиване на брутния вътрешен продукт на страната с около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Този е избран за поста си защото е добър демагог. Говори нещата които ще се харесат, но нямащи нищо общо с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още