IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните португалски облигации надхвърли рекордните 15%

Опасенията, че страната може да последва съдбата на Гърция, за която не е изключен фалит, тласкат доходността нагоре, коментират анализатори

17:58 | 30.01.12 г.
Доходността по 10-годишните португалски облигации надхвърли рекордните 15%

Доходността по 10-годишните португалски държавни облигации днес достигна 15,2% - най-високото ниво от 1999 г., заради опасения от фалит на страната, ако Гърция фалира неконтролируемо, съобщава MarketWatch. Още в петък доходността бе достигнала 13,6%.

„Инвеститорите чувстват напрежение, тъй като все още не е постигнато споразумение между Гърция и частните кредитори. Това тласка доходността по португалските държавни облигации нагоре – налице са опасения, че тя може да обяви фалит след Гърция“, смятат анализатори на Bank of America Merrill Lynch.

Вероятността от фалит на Португалия продължава да остава висока и в момента.

„Ако на кредиторите се наложи да приемат отписване на дълговете на Гърция, то скоро същата ситуация ще се създаде и в Португалия. Това е един от най-големите рискове“, смята мениджърът в Glendevon King Asset Management Яник Но, цитиран от РИА Новости.

Обстановката около Гърция се изостри видимо вчера, когато Германия предложи да бъде поискано от гръцкото правителство на практика да предаде редица важни държавни пълномощия на Европейския съюз, като всички основни бюджетни разходи се контролират от ЕС.

Предложението предвижда забраната на каквито и да било разходи, преди да бъдат приключени настоящите задължения по обслужване на гръцкия дълг. Тази политика би могла да отдалечи евентуален фалит на балканската държава, но ще доведе до безпрецедентни съкращения на правителствените разходи.

Засега Гърция продължава да се бори с евентуален фалит през март и провежда преговори с частните кредитори за преструктуриране на дълга си, както и с международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за отпускане на втория спасителен финансов пакет на стойност 130 млрд. евро.

Междувременно испанската статистическа агенция съобщи, че брутният вътрешен продукт на страната според първоначалните оценки се е свил с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2011 г. на тримесечна база.

От агенцията отдават спада  на слабото вътрешно търсене, което нарасналото търсене на испански стоки в чужбина е успяло да компенсира само отчасти. Това е първи спад на БВП от четвъртото тримесечие на 2009 г. На годишна база обаче БВП е нараснал с 0,3%.

Данните потвърдиха предвижданията на испанската централна банка, публикувани през миналата седмица. Очакванията на банката са за свиване на икономиката на страната през 2012 г. с 1,5% и „умерено възстановяване“ до ръст от 0,2% през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още