IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания е нараснала от 21,5% до 22,9% през последното тримесечие

Много от испанците, които получават помощи за безработица обаче всъщност са заети в „сивата“ икономика, чийто дял се оценява на 19% от БВП

12:14 | 27.01.12 г.
Безработицата в Испания е нараснала от 21,5% до 22,9% през последното тримесечие

Безработицата в Испания е достигнала рекордните 22,9% през четвъртото тримесечие на миналата година, съобщи статистическата служба на страната.

Данните на испанския статистически институт показват, че през последните три месеца на 2011 г. безработните в страната са се увеличили до 5,3 млн. души от 4,9 млн. души през третото тримесечие, когато безработицата беше 21,5%.

Броят на домакинствата, в които всички членове в трудоспособна възраст са останали без работа, се е увеличил до 1,58 млн., показват още данните, цитирани от Bloomberg.

Безработицата сред имигрантите е нараснала до близо 35%, повече от половината от младежите до 25 години също са без работа.

Правителството обаче предупреждава, че много от испанците, които получават помощи за безработица, всъщност са заети в „сивата“ икономика. Според актуалните оценки делът на сенчестата икономика в страната достига 19% от брутния й вътрешен продукт (БВП).

Тази седмица синдикати и работодатели в Испания се споразумяха да отпадне индексацията на заплатите с размера на инфлацията. През тази година ръстът на възнагражденията е ограничен до 0,5%, а за следващата година се предвижда индексация от 0,6%. През 2014 г. растежът на заплатите на испанците ще бъде обвързан с икономическия ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още