IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ критикува прекалено строгите бюджетни икономии в Латвия

Ребалансирането на бюджета би трябвало да се крепи в доста по-голяма степен на структурните реформи, коментират експерти на Фонда

20:42 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ критикува прекалено строгите бюджетни икономии в Латвия

Международният валутен фонд (МВФ) разкритикува днес бюджета на Латвия заради прекалено строгите икономии, които според Фонда крият опасност да засегнат най-бедните, съобщава Франс прес.

"Много мерки в бюджета (масово замразяване на номиналните заплати, свиване на държавните и колективните инвестиции, както и на парите, заделяни за поддръжката на пътищата) имат съмнителна фискална стойност", посочва МВФ.

"Ограниченията на социалната защита изглеждат неподходящи, в светлината на нарастването на продължителната безработица. Сега, когато кризата свърши, ребалансирането на бюджета би трябвало да се крепи в доста по-голяма степен на структурните реформи", подчертават експертите на Фонда.

През декември латвийският парламент прие бюджета за 2012 година, в който е заложен дефицит от 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), спрямо 4,5% през 2011 г.

МВФ все пак вижда и положителни аспекти в бюджета на страната. "Въпреки недостатъците си бюджетът вероятно ще постигне дефицит, отговарящ на целите на програмата, като в същото време ще отговори и на критериите от Маастрихт за въвеждане еврото.“

През 2009 г. Латвия стана жертва на изключително силна рецесия, но все пак успя да намали бюджетния си дефицит с 15% от БВП за периода, в който получаваше кредити от МВФ - края на 2008 - края на 2011 г.

Рига планира да въведе еврото през 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още