fallback

Банкерите продължават съпротивата срещу разкриването на бонусите

Шефът на Royal Bank of Scotland оправда възнаграждението си с трудностите по преструктуриране на банката

12:15 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите по преструктуриране на Royal Bank of Scotland са достигнали колосалните 38 млрд. лири, разкри изпълнителният директор на банката Стивън Хестър. През последните дни банкерът е поставен под силен натиск заради гласувания му бонус от 1 млн. лири на фона на незавидното финансово състояние на институцията, пише Financial Times.

В опит да се защити Хестър е написал писмо до служителите на RBS, в което напомня за тежките задачи, с които той трябва да се справи след спасяването на банката от фалит с 45 млрд. лири преди три години. Срещу тях държавата получи 83% от капитала на финансовата институция.

Сумата от 38 млрд. лири, която той посочва, включва разходи по лоши кредити и преструктурирания. Според анализатори обаче окончателните разходи по стабилизиране и преструктуриране на финансовата институция ще излязат далеч над платените от британското правителство.

„Няма съмнение в това, че намирайки се в светлината на прожекторите, работата ни става по-трудна. Най-добрият начин да се справим със ситуацията е да докажем, че критиците грешат“, е написал в писмото Хестър.

Коментарът на Хестър идва в момент, когато банките на Острова водят борба срещу въвеждане на изисквания за пълно разкриване на възнагражденията на най-високо платените си служители.

През миналата година всички големи банки трябваше да разкрият сумите, платени на петимата най-високопоставени служители, които не са част от бордовете на директорите. За тази година обаче такова изискване няма, а намеренията на финансовото министерство е те да бъдат въведени за осемте служители с най-висок доход.

Очаква се тези правила да влязат в сила от следващата година.

Банкерите се опасяват, че разкриването на данните ще предизвика обществено недоволство и натиск върху финансовия сектор. Такова имаше например при новината, че двамата най-високопоставени инвестиционни банкери в Barclays са взели по 40 млн. долара през 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още