IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкерите продължават съпротивата срещу разкриването на бонусите

Шефът на Royal Bank of Scotland оправда възнаграждението си с трудностите по преструктуриране на банката

12:15 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Банкерите продължават съпротивата срещу разкриването на бонусите

Разходите по преструктуриране на Royal Bank of Scotland са достигнали колосалните 38 млрд. лири, разкри изпълнителният директор на банката Стивън Хестър. През последните дни банкерът е поставен под силен натиск заради гласувания му бонус от 1 млн. лири на фона на незавидното финансово състояние на институцията, пише Financial Times.

В опит да се защити Хестър е написал писмо до служителите на RBS, в което напомня за тежките задачи, с които той трябва да се справи след спасяването на банката от фалит с 45 млрд. лири преди три години. Срещу тях държавата получи 83% от капитала на финансовата институция.

Сумата от 38 млрд. лири, която той посочва, включва разходи по лоши кредити и преструктурирания. Според анализатори обаче окончателните разходи по стабилизиране и преструктуриране на финансовата институция ще излязат далеч над платените от британското правителство.

„Няма съмнение в това, че намирайки се в светлината на прожекторите, работата ни става по-трудна. Най-добрият начин да се справим със ситуацията е да докажем, че критиците грешат“, е написал в писмото Хестър.

Коментарът на Хестър идва в момент, когато банките на Острова водят борба срещу въвеждане на изисквания за пълно разкриване на възнагражденията на най-високо платените си служители.

През миналата година всички големи банки трябваше да разкрият сумите, платени на петимата най-високопоставени служители, които не са част от бордовете на директорите. За тази година обаче такова изискване няма, а намеренията на финансовото министерство е те да бъдат въведени за осемте служители с най-висок доход.

Очаква се тези правила да влязат в сила от следващата година.

Банкерите се опасяват, че разкриването на данните ще предизвика обществено недоволство и натиск върху финансовия сектор. Такова имаше например при новината, че двамата най-високопоставени инвестиционни банкери в Barclays са взели по 40 млн. долара през 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още