fallback

Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

Немският икономически всекидневник Handelsblatt изчислява загубите на Германия при евентуален гръцки банкрут на около 38 млрд. евро

16:41 | 08.02.12 г. 16
Автор - снимка
Създател

За Гърция времето изтича все по-бързо. Фалитът вече не е тема табу, това призна през уикенда и иначе дипломатичният шеф на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Ако Гърция не предприеме нужните реформи, тя не може да очаква, че „другите държави ще продължат дейността си на солидарност“, заяви премиерът на Люксембург.

В началото на тази седмица и канцлерът Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози изразиха гнева си: те поставиха на гръцкото правителство и всички партии в страната ултиматум бързо и безусловно да изпълнят обещаните реформи. "Въпросът е неотложен и следователно нещо трябва да се случи бързо", каза Меркел, цитирана в анализ на германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Гръцките политици трябва по недвусмислен начин и с междупартиен ангажимент да се разберат за суровите мерки за икономии, които Тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ предписа на страната. В допълнение правителствените преговори с частните кредитори за отписването на дълга най-сетне трябва да бъдат доведени до край. В последните часове сякаш имаше признаци за съгласие, като се очаква приключване на преговорите в сряда или четвъртък.

Но дори и ако са изпълнени и двете условия, Гърция все още е далеч от безопасността. Много пъти вече евроспасителите твърде рано провъзгласяваха за пробив, и също толкова често в последствие се оказваше, че техните планове за спешни действия не са били достатъчни. В същото време все повече и повече икономисти разбират сериозността на ситуацията. Наистина ли несъстоятелността на Гърция ще потопи целия свят в криза, както твърди главният икономист на Citigroup Уилям Бойтер?

Още на 20-и март може да бъде даден отговор на този въпрос, защото на този ден ще е падежът на гръцки облигации на стойност 15 млрд. евро. Ако дотогава спасителният план не бъде подписан и подпечатан, правителството в Атина може би няма да има друг избор освен да спре плащането на държавните си задължения. Страната ще изпадне в несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още