IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

Немският икономически всекидневник Handelsblatt изчислява загубите на Германия при евентуален гръцки банкрут на около 38 млрд. евро

16:41 | 08.02.12 г. 16
Автор - снимка
Създател
Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

За Гърция времето изтича все по-бързо. Фалитът вече не е тема табу, това призна през уикенда и иначе дипломатичният шеф на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Ако Гърция не предприеме нужните реформи, тя не може да очаква, че „другите държави ще продължат дейността си на солидарност“, заяви премиерът на Люксембург.

В началото на тази седмица и канцлерът Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози изразиха гнева си: те поставиха на гръцкото правителство и всички партии в страната ултиматум бързо и безусловно да изпълнят обещаните реформи. "Въпросът е неотложен и следователно нещо трябва да се случи бързо", каза Меркел, цитирана в анализ на германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Гръцките политици трябва по недвусмислен начин и с междупартиен ангажимент да се разберат за суровите мерки за икономии, които Тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ предписа на страната. В допълнение правителствените преговори с частните кредитори за отписването на дълга най-сетне трябва да бъдат доведени до край. В последните часове сякаш имаше признаци за съгласие, като се очаква приключване на преговорите в сряда или четвъртък.

Но дори и ако са изпълнени и двете условия, Гърция все още е далеч от безопасността. Много пъти вече евроспасителите твърде рано провъзгласяваха за пробив, и също толкова често в последствие се оказваше, че техните планове за спешни действия не са били достатъчни. В същото време все повече и повече икономисти разбират сериозността на ситуацията. Наистина ли несъстоятелността на Гърция ще потопи целия свят в криза, както твърди главният икономист на Citigroup Уилям Бойтер?

Още на 20-и март може да бъде даден отговор на този въпрос, защото на този ден ще е падежът на гръцки облигации на стойност 15 млрд. евро. Ако дотогава спасителният план не бъде подписан и подпечатан, правителството в Атина може би няма да има друг избор освен да спре плащането на държавните си задължения. Страната ще изпадне в несъстоятелност.

Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
"Най-лоши последици обаче спирането на плащанията ще донесе за гръцките банки."Ето го разковничето. На никой не му пука за гърците. Важно е банките да са ОК - т.е.шваби, франсета и, разбира се, американоси.Гърция щяла да се сгромоляса от фалит?! Хайде де - все едно Аржентина да е супер зле !!Точно обратното - излизане от еврозоната, девалвация на драхмата, фалит/неплащане на дълговете към алчните банки/ - и точно след 6 месеца Гърция е реализирала растеж.Само че това не отърва нито на банкерите с бонусите им, нито на корпоративна, алчна Германия, нито на арогантните франсета, нито на евреите на Уол Стрийт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 12 години
Брей, ама и тези гърци - и един остров не продадоха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
И никой тук не помисля че сега е времето да си поискаме/откупим излаз на Бяло Море?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
Чудя се какво би станало ако въпреки взетите решения "новите" или сегашни гръцки управляващи решат да проведат референдум за излизане от ЕС - никой неможе да ги спре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 12 години
Офертата на кредиторите е много по-добра алтернатива, отколкото фалит: осигурява меко падане по-***, а при фалит малко по-твърдо падане, но за с/ка на това по глава :)Мисля, че повечето гърци го разбират въпреки протестите.Протестите и анархизма, изнудването от страна на профсъюзите са трайна норма на общуване в гръцкия полит. живот.Фалитът е чисто икономически по-неизгоден за Гърция, дори без оглед на политическите последици.Обедняването ще бъде много по-голямо, а глупостите дето ги пише 'конкурентните гръцки стоки номинирани в драхми' са просто смешни! :DСамо два въпроса в тази връзка: кои гръцки стоки и как точно конкурентноста на една стока няма да бъде причинена от обезценяване на труда?! :) ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да, и никой не прави анализ и да пресмята, кой минус ще да е плюс за нас. И от там каква и колко продукция, която няма да се произвежда и дотира в Гърция, ще може да се произведе у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Мдаа, "...Когато Господ създал византиеца, евреина плакал 3 дни неутешимо.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
bigiadri
преди 12 години
Чак пак Германия толкова много да не се сяца! Та малко ли репарации от Втората световна война им опростиха гърците. ? Със сигурност Германия няма да допусне фалит на Гърция,кой ще им плаща военните доставки за Гърция?Гърците се управляват от умни хора, не се заблуждавайте и не слушайте какво разправят наште *** управници!Гърците никога няма да са като нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
ideyazabulgaria
преди 12 години
Няма какво да се сърдят Меркел и Сарокзи те като държавници са най - виновна за това положение. Защо пълниха гушите на банките с пари на данъкоплатците си без да ги питат. как да им харчат парите? Двамата постоянно бъркаха в държавната хазна и пълниха частните банки кредитори на Гърция,дори един път не питаха данъкоплатците си. От това печелиха частните банки, а данъкоплатците останаха с пръст в устата. Демократично ли е този начин на на харчене парите на данъкоплатците ?Северняците не си го позволиха това, щото там този начин ще се счете за огромна злоупотреба и корупция с парите на данъкоплатците. Комсомолката Меркел се оказа, че не знае принципите на реалната демокрация на западняците . Гръцкия народ не е виновен, нито цент от заемите не са отишли в икономиката им, а в гърлата та гръцкия управляващ и корумпиран до зъби елит на двете партии пасок и нова демокрация,в гърлата на гръцките банки посредници на дълга които с елита са оформили олигархия, или са се връщали в германските и френски банки за плащане на лихвите по дълга. Само от лихви банките са направили с гръцкия дълг 500 милиарда печалби. Стига им толкоз. Меркел и Саркози да опростят гръцкия дълг и ги върнат парите и печалбите на данъкоплатците си. Германците скоро протестираха , ето една огромен протест във Франкфурт. Протестиращите викат на банкерите Експлоататори, кръвопийци, грабители, престъпници!" youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y2zfXQ1ifQM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Тоя тарикат Уилям Бойтер защо плаши гаргите със световен катаклизъм? Чак пък толкова всичко да зависи от Гърция? България фалира на два пъти през последните 23 години и на големите не им мигна окото. Едно фалиране и изритване на Гърция от съюза ще се отрази благотворно на климата в ЕС и кандидатите за изхвърляне ще знаят, че това не са празни приказки, а има и действия. Опрощаването на дълг никога не е водило до нищо добро. Така е и в световния, и в обикновения живот. Опростиш му дълга, а тарикатът след три дни идва за нов, щото .... причини бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още