IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

Немският икономически всекидневник Handelsblatt изчислява загубите на Германия при евентуален гръцки банкрут на около 38 млрд. евро

16:41 | 08.02.12 г. 16
Автор - снимка
Създател
Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

За Гърция времето изтича все по-бързо. Фалитът вече не е тема табу, това призна през уикенда и иначе дипломатичният шеф на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Ако Гърция не предприеме нужните реформи, тя не може да очаква, че „другите държави ще продължат дейността си на солидарност“, заяви премиерът на Люксембург.

В началото на тази седмица и канцлерът Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози изразиха гнева си: те поставиха на гръцкото правителство и всички партии в страната ултиматум бързо и безусловно да изпълнят обещаните реформи. "Въпросът е неотложен и следователно нещо трябва да се случи бързо", каза Меркел, цитирана в анализ на германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Гръцките политици трябва по недвусмислен начин и с междупартиен ангажимент да се разберат за суровите мерки за икономии, които Тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ предписа на страната. В допълнение правителствените преговори с частните кредитори за отписването на дълга най-сетне трябва да бъдат доведени до край. В последните часове сякаш имаше признаци за съгласие, като се очаква приключване на преговорите в сряда или четвъртък.

Но дори и ако са изпълнени и двете условия, Гърция все още е далеч от безопасността. Много пъти вече евроспасителите твърде рано провъзгласяваха за пробив, и също толкова често в последствие се оказваше, че техните планове за спешни действия не са били достатъчни. В същото време все повече и повече икономисти разбират сериозността на ситуацията. Наистина ли несъстоятелността на Гърция ще потопи целия свят в криза, както твърди главният икономист на Citigroup Уилям Бойтер?

Още на 20-и март може да бъде даден отговор на този въпрос, защото на този ден ще е падежът на гръцки облигации на стойност 15 млрд. евро. Ако дотогава спасителният план не бъде подписан и подпечатан, правителството в Атина може би няма да има друг избор освен да спре плащането на държавните си задължения. Страната ще изпадне в несъстоятелност.

Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не мисля, че фалит на гърция ще се отрази толкова зле на БГ. По скоро ще реши някой проблеми от рода на неоправдано ефтини зеленчуци които внасяме от тях (защото държавата ги дотира безобразно) както и други подобни въпроси свързани с нелоялно конкуренция от страна на цяла държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
saruman
преди 12 години
то без пари:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Ironhorse
преди 12 години
Това са сметки без кръчмар !!!Кредитите които е отпуснала Германия и другите от ЕЗ са на държавата Гърция.Това не са частни дългове !!!Така или иначе Гърция ще трябва да ги изплати, както ние си изплатихме голяма част от дълга, след като комуниста и крадец Луканов обяви "мораториум" (фалит).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Ogibogi
преди 12 години
Гръцките банки в България как са? При един фалит, дали БНБ ще може да контролира нещо, не че сега го прави?! Май ще се върне времето, 1996-97...спомняте ли си?! Доста е рисковано в момента да си държиме парите в тия банки, знаете ги кои са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Toгава ще се даде отговор на въпроса "Що е то гръцка банка и има ли тя почва у нас?" Банките ще изтеглят всичкия възможен капитал (ако не фалират преждевременно), хептен ще се спре кредитирането, щото няма да има с какво и икономиката ще зацикли още повече. Това само като за начало. Но пък ще ходим по-евтино на море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Навремето когато се обединиха двете Германии всички плащаха по 50 марки данък за да може да се изравни стандарта помежду им.Сега например ще им се наложи да плащат по-малко и от 50 евро на месец,така че за близо година ще покрият щетите от флирта с Гърция и спокойно може да и покажат вратата на излизане от Еврозоната.На нас само че как ще се отрази все още никой не е смятал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още