IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen и Peugeot са вперили поглед в отпусканите кредити от ЕЦБ

Автопроизводителите възнамеряват да участват в операцията за дългосрочно рефинансиране чрез кредитните си подразделения

11:53 | 17.02.12 г.
Volkswagen и Peugeot са вперили поглед в отпусканите кредити от ЕЦБ

Автопроизводителите Volkswagen и PSA Peugeot Citroën търсят начин да се включат в програмата за кредитиране на Европейската централна банка, създадена за подпомагане на кредитните институции от еврозоната, в опит да намалят разходите си за финансиране, съобщава британският вестник Financial Times.

Вчера от Volkswagen обявиха, че обмислят включване във втория етап от операцията за дългосрочно рефинансиране на ЕЦБ, която стартира през декември и помогна за намаляване на напрежението върху финансирането на банките, засегнати от дълговата криза в еврозоната. По програмата се отпускат 3-годишни заеми с лихва, равна на основната на ЕЦБ – 1%.

Вторият по продажби европейски автопроизводител, френският Peugeot-Citroen, също обяви, че кредитното му подразделение  Banque PSA е в преговори с ЕЦБ за получаване на заем и евентуално ще предложи допълнителни гаранции на стойност 1 млрд. евро.

Над 500 европейски банки заеха 489 млрд. евро от ЕЦБ на 21 декември, което помогна за избягването на криза на ликвидността във финансовата система, застрашаваща опитите за съживяване на икономиките в региона. На 29 февруари ще се проведе втори етап от операцията и мнозина експерти очакват отпуснатите средства да бъдат най-малко колкото в първия, а някои посочват и удвояване на обема.

Макар че програмата за рефинансиране на ЕЦБ не е предназначена за компании, Volkswagen и Peugeot ще могат да участват чрез банковите си подразделения, които използват за предлагане на потребителски кредити на купувачите на автомобили.

Стефан Ролф, който оглавява отдела за кредитите към потребителите във Volkswagen Financial Services, заяви, че конкурентната лихва по програмата за дългосрочно рефинансиране означава, че има икономически смисъл да бъде включена сред начините за финансиране на германския автопроизводител.

Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още