IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключва 20-годишната търговска война между ЕС, САЩ и Канада

Европейският съюз и двете северноамерикански държави подписаха ново споразумение за взаимен внос на говеждо месо

16:00 | 14.03.12 г.
Приключва 20-годишната търговска война между ЕС, САЩ и Канада

С подписаното днес търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и двете северноамерикански държави САЩ и Канада, се слага край на продължилата над 20 години търговска война, която започна с наложената от ЕС забраната за вноса на третирано с хормони говеждо месо от Северна Америка. Това съобщиха от пресофиса на Европейския парламент по повод подписаното днес ново търговско споразумение.

Споразумението позволява на Евросъюза да запази ветото си върху вноса на третирано с хормони месо, като в замяна на частичното сваляне на забраната увеличава квотите за внос на висококачествено говеждо месо от САЩ и Канада до 48,2 тона.

От своя страна САЩ и Канада вече премахнаха наказателните мита върху вноса на продукти от 26 държави на Европейския съюз (без Великобритания), включени в т.н. "черен списък".

Тези мита бяха наложени като ответна мярка срещу забраната за внос на третирано с хормони говеждо от страна на ЕС, като общата стойност на наказателните мита върху продуктите от този списък достигаха 250 долара.

"Този продължителен търговски спор приключва днес. Това е положително развитие за всички европейски държави. Парламентът направи стъпка, която ще позволи на европейският селскостопански сектор да планира отново дългосрочно и ще затвърди трансатлантическите търговски връзки", заяви докладчикът от Готлив Кюстроуд-Ровоол (ЕНП, Германия).

Парламентът не внесе промени по същество в предложения от Комисията текст. Споразумението, което бе подкрепено на първо четене с 650 гласа "за", 11 "против" и 11 въздържали се, вече има неформалната подкрепата на Съвета, така че увеличението на квотите ще влезе в сила от август 2012 г.

История на търговската война

Спорът за третираното с хормони говеждо влияе негативно на трансатлантическите търговски отношения от 1988 г., когато ЕС, загрижен за здравето на гражданите си, забрани вноса на говеждо месо третирано с определени видове хормони на растежа.

САЩ и Канада, които бяха засегнати в най-висока степен от забраната, я оспориха в рамките на системата за уреждане на спорове на Световната търговска организация (СТО) и получиха право да наложат търговски санкции на продукти, произведени от ЕС. Тези мита затрудниха експорта на ЕС и доведоха до загуба на пазарен дял за европейските производители. Сред засегнатите от забраната продукти бяха говежди и свински месни изделия, сирене тип "Рокфор", шоколади, сокове, сладка и пресни трюфели.

През май 2009 г. между Европейската комисия и правителството на САЩ бе договорено споразумение за поетапно намаляване на санкциите за вноса на продукти от ЕС в САЩ и за постепенно повишаване на квотите за внос на висококачествено говеждо месо в ЕС. САЩ се съгласиха да вдигнат санкциите си през май 2011 г.

Основните печеливши от премахването на забраните са Италия (с продукти за 99 милиона американски долара), Полша (25 млн. долара), Гърция и Ирландия (с по 24 млн. долара за всяка държава), Германия и Дания (с по 19 млн. долара), Франция (13 млн. долара) и Испания (9 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още