IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча увеличаването на кредитната мощ на спасителните фондове

Комбинирането на временния и постоянния спасителни механизми ще увеличи общия размер на средствата до 940 млрд. евро

10:30 | 23.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕК препоръча увеличаването на кредитната мощ на спасителните фондове

Европейската комисия (ЕК) препоръча увеличаването на размера на спасителните фондове на еврозоната от 500 млрд. евро на 940 млрд. евро чрез комбиниране на кредитната мощ на временния и постоянния кредитен механизъм, който ще бъде задействан в средата на годината, съобщава Financial Times.

От Брюксел посочват в доклад, че постоянното увеличение е начинът, чрез който да се отключи освобождаването на ресурси от партньорите на Европейския съюз от Г-20. Все пак комисията предлага и компромисен вариант – временно увеличение на средствата за спасяване на затруднени държави от валутната общност, което Германия е по-склонна да подкрепи.

ЕК препоръчва неизползваните ресурси от (временния) Европейски фонд за финансова стабилност да се интегрират в (постоянния) Европейски стабилизационен механизъм.

Въпросът за увеличаването на размера на т. нар. защитна стена на еврозоната ще бъде дискутиран отново от финансовите министри на държавите от валутната общност на срещата им в Копенхаген през следващата седмица.

Правителствата са си поставили за цел да стигнат до споразумение до края на месеца.

Засега Германия се обяви против увеличаването на ресурсите за спасяване на закъсали икономики от еврозоната. Берлин настоява, че увеличаването на кредитната мощ на двата спасителни фонда е излишно и спокойствието на финансовите пазари напоследък го доказва.

Според високопоставен европейски дипломат, който е запознат с преговорите, Германия е допълнително затруднена от предсрочните избори в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, където християндемократите на Ангела Меркел са изправени пред тежка битка с опозицията.

Друг анонимен източник на изданието обаче съобщава, че Берлин би подкрепил увеличаването на размера на фондовете, стига това да не изисква одобрението на германския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Добре де нали точно тези мерки приложиха преди и се вижда, че не работят.. продължаваме обаче в същата посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още