IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната обсъжда разширяването на кредитната мощност на спасителните фондове

Временният и постоянният спасителни фондове не могат да отпуснат повече от 500 млрд. евро, обсъжда се вдигане на тавана до 700 млрд. евро

20:13 | 16.03.12 г.
Еврозоната обсъжда разширяването на кредитната мощност на спасителните фондове

Еврозоната може да увеличи комбинираната кредитна мощност на спасителните фондове до 700 млрд. евро, съобщи Ройтерс, като се позова на официални представители на валутната общност.

Финансовите министри на държавите от еврозоната и централните банкери ще обсъждат размерите на Европейския фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility - EFSF) и Европейския стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism - ESM) в Копенхаген на 30 и 31 март.

В момента е определен общ таван за отпускане на кредити по линия на двата фонда от 500 млрд. евро. Това означава, че за 12-те месеца, през които временният и постоянният спасителни механизми не могат да отпуснат едновременно повече средства от определения максимум.

Пазарите отдавна настояват за увеличаване на кредитния капацитет на спасителните фондове на еврозоната, така че да има възможност за реакция, ако се наложи подпомагането на по-големите икономики от валутната общност, каквато е Испания.

Засега обаче Германия се противопоставя на идеята.

Според източника на агенцията в момента се обсъжда варианта да се увеличи комбинираната кредитна мощност на фондовете до 692 млрд. евро. По думите му това е “най-малко амбициозният и политически най-лесният вариант”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още