IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия и Финландия също искат увеличаване на европейския спасителен фонд

Двете страни засилват натиска на МВФ и САЩ спрямо Германия, която се противопоставя

12:04 | 23.02.12 г.
Холандия и Финландия също искат увеличаване на европейския спасителен фонд

Само ден след като Германия, Финландия и Холандия наложиха тежки условия на Гърция в замяна на спасителното финансиране в размер на 130 млрд. долара, страните поведоха задочен спор за увеличаването на финансовата „защитна стена“ на еврозоната, пише Financial Times.

Финансовият министър на Холандия Ян Кеес де Ягер публично призова постоянният спасителен фонд за еврозоната да бъде увеличен до 750 млрд. евро (от сегашните 500 млрд. - бел. ред.) Холандия освен това подкрепи плановете на Европейската комисия (ЕК) да запази временния стабилизационен механизъм, от който са останали около 250 млрд. евро или да комбинира ресурсите на двата фонда.

Официалната позиция на Берлин е, че увеличаване на ресурсите за спасителния фонд на еврозоната не е необходимо. На срещите на финансовите министри на държавите от еврозоната обаче германският финансов министър Волфганг Шойбле така и не успя да прокара позицията на страната му.

Идеята за увеличаването на размерите на европейския стабилизационен механизъм трудно би пробила и в Бундестага, отбелязва FT. Анонимен представител на правителството в Берлин е коментирал пред изданието, че германските депутати трябва да бъдат убедени в абсолютната необходимост от тази стъпка.

„Ако никой не даде добри аргументи, депутатите няма да бъдат убедени в необходимостта да се увеличи спасителният фонд на еврозоната. Недостатъците от това са очевидни“, коментирал е източникът.

Представители на европейските власти, сред които и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, се надяваха да се постигне споразумение за ресурсите на „защитната стена“ на следващата среща на върха на Европейския съюз (ЕС).

Де Ягер е категоричен, че решение за размера на стабилизационния механизъм трябва да се вземе до март. В интервю за френския в. Mond той посочи, че ако споразумението се провали, то вината ще е само на Берлин.

Финландското правителство също дава сигнали, че ще подкрепи увеличаването на ресурсите на „защитната стена“ до 750 млрд. долара, стига обаче държавите от еврозоната да се ангажират да увеличат средствата за Международния валутен фонд (МВФ).

В подкрепа на увеличаването на ресурсите на стабилизационния механизъм се обяви и управляващият директор на фонда Кристин Лагард.

Германия се противопоставя на идеята за увеличаването на размера на спасителния фонд на еврозоната още от миналата година. Натиск върху Берлин отдавна оказва финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър. Той настоява Германия да увеличи ангажимента си към фонда.

От Брюксел са убедени, че позицията на Щатите със сигурност е повлияла на позицията на МВФ, тъй като Вашингтон е най-големият член на фонда. Евровластите обаче се опасяват, че силният международен натиск върху Берлин ще има обратен ефект, тъй като Германия винаги се е противопоставяла бурно на всякаква външна намеса в политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още