IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският спасителен фонд ще финансира втория финансов пакет за Гърция

След като гръцкият парламент приеме законите за гарантиране на кредитното споразумение с ЕС, в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори

10:36 | 21.02.12 г. 2
Европейският спасителен фонд ще финансира втория финансов пакет за Гърция

Европейският инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) ще финансира втория финансов пакет за спасяване на Гърция от фалит вместо държавите от еврозоната, които кредитираха страната на двустранна основа при първия спасителен пакет, съобщи президентът на ЕИФС Клаус Реглинг, цитиран от РИА Новости.

„Втората програма за Гърция до голяма степен ще бъде финансирана от ЕИФС“, каза Реглинг.

ЕИФС е временният механизъм за финансово подпомагане на държавите от еврозоната, като от средата на 2012 г. той ще действа успоредно с постоянния Механизъм за финансова стабилност.

Същевременно гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос съобщи, че програмата за замяна на гръцкия дълг, притежаван от частни инвеститори, ще започне на 22 февруари.

„В общи линии програмата ще приключи до втората седмица на март, а напълно – до април“, каза Венизелос.

По думите му още утре гръцкото правителство ще одобри и ще внесе в парламента на страната законопроект за всички промени, поискани от международните кредитори. Също така в сряда може да бъде одобрено от правителството и внесено в парламента законодателството за програмата за замяна на дълга на частните инвеститори.

Споразумението с частните кредитори предвижда отписване на 53,5% от гръцкия дълг, като бе потвърдено и от министрите на финансите от еврозоната снощи.

Освен това Венизелос обяви, че Гърция ще приеме законите за гарантиране на кредитното споразумение с Европейския съюз до края на февруари.

Парламентът на страната ще разгледа спешно закон, включващ новите бюджетни мерки, реформата на държавното управление, преразглеждането на пенсионните разходи и редица структурни реформи в икономиката.

След като законодателният орган гласува споразумението, в страната ще бъдат организирани предсрочни парламентарни избори, заяви на свой ред гръцкият премиер Лукас Пападимос.

Споразумението с международните кредитори предвижда намаляване на гръцкия държавен дълг до 120,5% от брутния вътрешен продукт до 2020 г., като страната ще получи пакет от кредити на обща стойност 130 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд.

Генералният директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че управителният съвет на институцията трябва да разгледа участието си във втория спасителен пакет за Гърция през втората седмица на март.

Представители на МВФ вече заявиха, че приносът на световната институция във втория спасителен пакет ще бъде под една трета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Грую Груев
преди 12 години
глупости на търкалета, колега - америка е туу биг ту фейл и това е ясно за абсолютно всички. Дори изкукалия дядка от омаха, дето всички му се прекланяте ви го акза - как ще фалират сащ, като могат да си печат колкото искат. за да финансират дълг, който е в същата хартия - толкова е елементарно.За ЕС и маляките - ами европа няма избор - ако следва логиката и изостави гърция, ще наруши всички принципи на братсво, равенство и солидарност, щото веднаги десните елементи ще се сетят, че и техните държавици има едни чернички и/или *** хорица, дето живеят също като маляките на гърба на трудещите се и тя стана една. Ако пък подкрепят гърция дават крив сигнал на всички - ами правете каквото си искате, оня тъпия ханс от дюселдорф има кинти и ще ви спаси, щото ианче ще го обвиним, че е нацист. та в момента ЕС е като котко, заклещена от котарак на края на покрива - ако мръдне напред ще се пребие на земята, ако се врътне назад - ще и влезе надълбоко, ама по-добре нае.ан, отколкото мъртъв :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ударното наливане на средства в американската икономика посредством спасителният план от над 700 млрд. долара, бе остро критикувано от лидерите на ЕС. То обаче измъкна бързо най-голямата икономика в света от рецесията, в която бе изпаднала. Ръстът на БВП на САЩ за последното тримесечие на годината спрямо предходната година е 1.6%. Именно бързите и целенасочени решения дават резултати, а дългите преговори само надуват сметката, която за нещастие ще трябва да платят всички данъкоплатци във валутният съюз. И така "лидерите на празните приказки" закрепиха положението пред избирателите до следващия транаш и дилема: заем или фалит. http://economistbg.blogspot.com/2012/02/blog-post_21.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още