IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще получи 130 млрд. евро спасителна помощ

Частните кредитори ще понесат по-големи загуби от вложенията си в гръцки дълг, за да постигне Атина поставените пред нея цели

07:54 | 21.02.12 г. 4
<p>
	Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос, премиерът на странат Лукас Пападимос, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос, премиерът на странат Лукас Пападимос, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната постигнаха дълго отлаганото споразумение за втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 млрд. евро с участието на частните кредитори на страната, които се съгласиха да поемат по-големи загуби, съобщи FT.

Според европейски дипломати германският и холандският финансови министри са настоявали за допълнително опрощаване на гръцкия дълг, след като уж поверителен анализ на Международния валутен фонд (МВФ) показа, че средствата от готвената програма няма да са достатъчни да предотвратят фалита на страната, а дългът на Гърция ще бъде 129% от БВП през 2020 г., а не 120%, както е планирано.

Волфганг Шойбле и Ян Кеес де Йегер изпратиха гръцките власти обратно на масата на преговорите с частните кредитори. Още през октомври частният сектор се съгласи да отпише половината от дълга на Атина, а сега им се предлага да орежат 53,5% от дълговете, за да се свият те до 120,5% от БВП до 2020 г., което е близо до поставената от партньорите на страната цел.

Сделката беше постигната след обсъждането на въпросния “строго поверителен” доклад за устойчивостта на дълга, който обаче изтече в медиите. Според доклада дори при най-оптимистичния сценарий и осъществяването на всички структурни реформи Гърция може да изпадне в толкова дълбока рецесия, че да не може да излезе от икономическата дупка дори след прилагането на тригодишна спасителна програма на стойност 170 млрд. евро.

Експертите, изготвили доклада, предупреждават също така, че два от принципите на новия спасителен пакет може да подействат унищожително. Принудителните мерки за икономии могат да постигнат точно обратния ефект – да отслабят икономиката на Гърция и да увеличат размера на дълга.

Преструктурирането на дълговете на страната пък може да попречи на Атина да се завърне на пазарите и да прогони бъдещите частни инвеститори.

От МВФ предупреждават също така, че е възможно да се наложи “продължителна финансова подкрепа при подходящи условия”.

Според песимистичния сценарий на анализа гръцкото правителство няма да осъществи всички реформи и дългът на страната ще се свие по-бавно от очакваното. При размер на дълга 160% от БВП, страната ще има нужда от спасителна операция на стойност 245 млрд. евро.

Според оптимистичния сценарий Гърция може би ще има нужда от още 50 млрд. евро към края на десетилетието. Според този развой на събитията икономиката на страната ще спре да се свива през следващата година и ще отбележи 2,3% растеж през 2014 г.

За рекапитализацията на гръцките банки обаче няма да са нужни 30 млрд. евро, а 50 млрд. евро. Планът за приватизация на правителството пък ще се забави с пет години и няма да донесе планираните 50 млрд. евро, а 30 млрд. евро до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Нито тоталитаризма сработва за нас нито капитализма. А тоталитаризма се самоизяде, не сме го смъкнали с протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
Aми то нали за такива промени се борехме и подскачахме по площадите, горихме разни архиви и плюхме комунизма :DЕто ви сега капитализъм. Бачкайте за чуждестранни компании в собствена си държава срещу минимално заплащане. Туй ако не е робство, незнам какво е. Няма смисъл да ни колят и бесят, ни сами ще се затрием -> снижена разждаемост+емиграция=никой не остана в държавата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Европа не е направила никаква реформа. Всичко си продължава по старо му. Най-лошото е, че от този батак няма страдат севеозападните европейци. Нито южните. Само югоизточните т.е. ние. С измисления си жизенан стандарт прилапаха нашите млади и талантливи хора да работят там като чистачи. Тук и сега се мъчим да сме конкурент на китай по ефтина продукция която да продаваме там. Еми това е цената на ниски заплати/пенсии и неплащане на осигуровки. А реално валутата в обръщение прогресивно се стопява, източвана от големи чуждестранни вериги, които насочват средствата към майките си. Колкото по-малко пари останат в обращение толкова всеки иска да си купи най-евтиния продукт. Колкото е по-евтин продукта толкова по-малко остава от неговата печалба за заплати и пенсии, особено с постояните скокове на суровините. Затова няма да имаме високи заплати. Само тези, които работят за чужди компании имат някакви заплати. Местния бизнес е пред елиминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
FinAna
преди 12 години
Каквото и да решат, за Гърция идват тежки времена. Гърците се помислиха за богове, живеещи на Олимп, но сега виждат, че са хора и трябва да слязат на земята и да започнат да бачкат здраво. Те още не могат да повярват и затова се бунтуват.Дори и целия дълг да им опростят, проблемът е, че с тези заплати икономиката е неконкурентноспособна и непроизводителна, което ще продължи да генерира дефицити, които никой няма да иска да финансира. И пак ще дойде момента за орязване на заплати и привилегии и съкращаване на администрацията. Тези "спасителни" мерки само удължават агонията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още