IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за фискалния пакт в Ирландия ще бъде на 31 май

Ако страната не се присъедини към новия европейски договор, няма да може да се ползва от постоянния спасителен фонд на еврозоната

20:40 | 27.03.12 г.
Референдумът за фискалния пакт в Ирландия ще бъде на 31 май

Ирландското правителство съобщи, че референдумът за присъединяването на страната към новия европейски фискален пакт ще се проведе на 31 май, пише The Wall Street Journal.

Започва и официална кампания за убеждаване на избирателите да подкрепят споразумението, тъй като в противен случай страната ще остане извън обхвата на спасителните фондове на еврозоната, отбелязва изданието.

Ирландия вече се ползва от спасително финансиране от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ). Вече втора година страната изпълнява строги мерки за икономии съгласно договорките с кредиторите й.

Ирландските гласоподаватели са силно разгневени от високата безработица и растящите данъци на фона на силно свитите публични разходи. Сега обаче те трябва да решат дали да отхвърлят споразумението за по-строги бюджетни правила, или да приемат договора, който ще ги обвърже още повече с иначе непопулярните в страната европейски институции.

Великобритания и Чехия са държавите от ЕС, които решиха да не се присъединят към фискалния пакт. Договорът ще влезе в сила след ратифицирането му от 12 страни-членки на еврозоната.

Ирландското правителство планира да се върне на международните дългови пазари през следващата година. Икономиката на страната обаче расте по-бавно от очакваното и много икономисти се съмняват, че правителството ще бъде в състояние да изпълни плановете си. Очакванията са Дъблин отново да потърси помощ от ЕС.

Ако обаче Ирландия не се присъедини към фискалния пакт, правителството няма да има достъп до Европейския механизъм за стабилност, постоянния спасителен фонд на валутната общност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още