IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия свиква референдум за фискалния пакт в ЕС

От ирландския народ ще бъде поискано разрешение за въвеждането на стратегията, посочи премиерът на страната

21:20 | 28.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Енда Кени, Снимка: Ройтерс</p>

Енда Кени, Снимка: Ройтерс

Ирландия ще организира референдум за новия европейски фискален пакт, предвиждащ по-строга бюджетна дисциплина за еврозоната, предадоха световните агенции.

По думите на премиера Енда Кени, цитиран от Асошиейтед прес, водещият правен съветник на правителството е на мнение, че ратифицирането на пакта от Ирландия трябва да бъде подложено на обществен вот.

"От ирландския народ ще бъде поискано разрешение в референдум за ратифициране на европейския стабилизационен договор", заяви пред парламента Кени, цитиран от Ройтерс.

След като миналия месец се присъедини към останалите 24 страни от ЕС в договарянето на пакта за по-строга бюджетна дисциплина, ирландският премиер поиска съвет от главния юрист.

В Ирландия подкрепата за ЕС охладнява през последните три години на икономически спад и бюджетни икономии в замяна на помощ за укрепване на рухващата банкова система на страната, отбелязва Ройтерс.

В миналото Ирландия неведнъж се е оказвала "препъникамък" за влизането в сила на европейски споразумения, тъй като за разлика от други членки на ЕС, тя обикновено ги подлага на референдум, припомня АП.

Гласоподавателите отхвърлиха предишните два договора на ЕС през 2001 и 2008 година, забавяйки с години ратифицирането и на двата старателно договорени пакта, допълва агенцията.

И в двата случая правителството свика втори референдум съответно през 2002
и 2009 година, когато бяха преодолени антиевропейските настроения.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
а у нас кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още