IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Лондон e много различна от британската като цяло

Причините се коренят в частния бизнес, тенденциите в заетостта, личните финанси и силата на жилищния пазар, посочва експерт

23:05 | 20.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Лондон e много различна от британската като цяло

Икономиката на Лондон в момента се различава изключително много от останалата част на Великобритания заради частния бизнес, тенденциите в заетостта, личните финанси и силата на жилищния пазар, изтъква Джон Моултън, председател на Better Capital и експерт в областта на рисковия капитал.

Имаме растеж в Лондон, но не и извън него. Данните за продажбите на дребно в провинцията са много по-слаби, посочва той. „Това е доста обезпокояващо, наистина имаме изоставане на регионално ниво.”

Според британската статистика заетостта в югоизточната част на Острова (включваща Лондон) е 74,8%, докато на североизток е най-ниска – 66,5%. Данните за безработните и незаетите са сходни.

Икономическото разделение между Севера и Юга във Великобритания съществува отдавна, но се изостри с началото на рецесията.

Няколко правителства се опитваха да възродят части от Северна Англия след залеза на традицонното производство и ориентацията на икономиката към услугите.

Лондон обаче включва в себе си и някои от най-бедните области и градчета в страната. Кварталът Нюъм например е с втората най-висока безработица.

Коалиционното правителство на Великобритания, формирано през 2010 г., се зае с намаляването на бюджетния дефицит, което сви заетостта в държавния сектор с 4,4% до третото тримесечие на 2011 г.

Това засегна в по-малка степен Лондон, където делът на държавните служители е най-малък (около 35%), и в по-голяма степен останалата част на страната, където той е 60-80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Това засегна в по-малка степен Лондон, където делът на държавните служители е най-малък (около 35%), и в по-голяма степен останалата част на страната, където той е 60-80%." Това грешно е написано или аз грешно го тълкувам? 60-80% от хората в провинцията работят в държавния сектор?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още