fallback

Европа отбеляза 1 май с протести срещу мерките за икономии

Избирателите в Гърция и Франция се заканват да накажат управляващите на изборите в неделя

17:14 | 01.05.12 г. 5

Демонстранти в Атина се заканиха да накажат управляващите на изборите в неделя. Снимка: Ройтерс

Хиляди граждани на южноевропейските държави излязоха на улицата в Деня на труда, за да протестират срещу предприетите от правителствата мерки за икономии.

Демонстрации се състояха също така в САЩ, както и в редица азиатски държави.

Около 5 хил. гърци се включиха в мирната демонстрация пред парламента в Атина. Протестиращите носеха плакати с надписи “На бунт сега!” и “Наложете данъци на богатите!”, предаде Ройтерс.

Други около 1 500 души - симпатизанти на комунистическата партия, организирани прокомунистическия синдикат ПАМЕ, излязоха на протест пред едно от големите промишлени предприятия в гръцката столица.

“Нашето послание ще бъде още по-силно в неделя”, коментира пред репортер на агенцията Мария Дракаки, която работи в публичния сектор и чиято заплата е била орязана заради икономиите.

“Няма начин да гласувам за някоя от двете основни партии на изборите”, допълни тя.

В неделя са парламентарните избори в Гърция, както и президентските във франция, припомня агенцията. Очаква се избирателите да накажат сегашните управляващи заради съкращенията на публичните разходи, а в Гърция – и заради ангажиментите, които управляващите поеха, за да получат допълнителна помощ от международните си кредитори.

В Португалия синдикатите успяха да организират десетки хиляди души, които протестираха срещу правителствената политика в столицата Лисабон и другите по-големи градове на страната.

Едната от синдикалните организации, която обединява около 700 хил. души, отказва да подпише пакта за реформите на трудовия пазар, които Португалия трябва да осъществи съгласно споразумението с международните си кредитори.

Икономиите в Португалия задълбочиха рецесията, в която изпадна страната, и доведоха безработицата до рекордни нива.

В Испания протестите се проведоха под мотото “Работни места, достойнство, права”. Протестите в страната започнаха още в неделя, когато хиляди хора излязоха на улицата, за да изразят недоволството си заради съкращаването на разходите за образование и здравеопазване.

The Financial Times припомня, че 12 европейски държави са в рецесия (Испания, Португалия, Ирландия, Гърция, Италия, Холандия, Белгия, Кипър, Чехия, Словения, Дания и Великобритания).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още