IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отбеляза 1 май с протести срещу мерките за икономии

Избирателите в Гърция и Франция се заканват да накажат управляващите на изборите в неделя

17:14 | 01.05.12 г. 5
<p>
	<em>Демонстранти в Атина се заканиха да накажат управляващите на изборите в неделя. Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти в Атина се заканиха да накажат управляващите на изборите в неделя. Снимка: Ройтерс

Хиляди граждани на южноевропейските държави излязоха на улицата в Деня на труда, за да протестират срещу предприетите от правителствата мерки за икономии.

Демонстрации се състояха също така в САЩ, както и в редица азиатски държави.

Около 5 хил. гърци се включиха в мирната демонстрация пред парламента в Атина. Протестиращите носеха плакати с надписи “На бунт сега!” и “Наложете данъци на богатите!”, предаде Ройтерс.

Други около 1 500 души - симпатизанти на комунистическата партия, организирани прокомунистическия синдикат ПАМЕ, излязоха на протест пред едно от големите промишлени предприятия в гръцката столица.

“Нашето послание ще бъде още по-силно в неделя”, коментира пред репортер на агенцията Мария Дракаки, която работи в публичния сектор и чиято заплата е била орязана заради икономиите.

“Няма начин да гласувам за някоя от двете основни партии на изборите”, допълни тя.

В неделя са парламентарните избори в Гърция, както и президентските във франция, припомня агенцията. Очаква се избирателите да накажат сегашните управляващи заради съкращенията на публичните разходи, а в Гърция – и заради ангажиментите, които управляващите поеха, за да получат допълнителна помощ от международните си кредитори.

В Португалия синдикатите успяха да организират десетки хиляди души, които протестираха срещу правителствената политика в столицата Лисабон и другите по-големи градове на страната.

Едната от синдикалните организации, която обединява около 700 хил. души, отказва да подпише пакта за реформите на трудовия пазар, които Португалия трябва да осъществи съгласно споразумението с международните си кредитори.

Икономиите в Португалия задълбочиха рецесията, в която изпадна страната, и доведоха безработицата до рекордни нива.

В Испания протестите се проведоха под мотото “Работни места, достойнство, права”. Протестите в страната започнаха още в неделя, когато хиляди хора излязоха на улицата, за да изразят недоволството си заради съкращаването на разходите за образование и здравеопазване.

The Financial Times припомня, че 12 европейски държави са в рецесия (Испания, Португалия, Ирландия, Гърция, Италия, Холандия, Белгия, Кипър, Чехия, Словения, Дания и Великобритания).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Банката по принцип изобщо не поема никакви рискове с кредита. При съвременната механика на парите обезпечението на емитираните за кредита пари са дълга ... на Кредитополучателя. Дългът на Кредитополучателя е личен труд и собственост на Кредитополучателя, при това някаква бъдеща стойност ... и откъде накъде банката ще го притежава към момента на отпускане на кредита. Банката изобщо нищо не рискува, и за какво изобщо има и ипотека ... че и лихви, които 'нямало как да се свалят, защото рисковете били много големи' (Х9н). Разказват ни разни басни за идеоти ... обаче явно и това ни е малко.Парите по дефиниция са полица срещу банката (платима при поискване, гарантирана с не знам си какво си и т.н.) ... и няма как да са полица срещу някакво частно лице (което си е фалшифицирало доходите за кандидатстване за кредит). И понеже на банката не и пука, защото не рискува нищо лично ... няма никакви проблеми.Банките в днешно време са я подкарали направо 'през просото' ... и 'с чужда пита по битака'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Tova e skandalno !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
"...Съвременната механика на парите, няма вече равна на себе си ... по показатели алчност, арогантност, база за корупция и измами ..."Да, тук съм съгласен. Един простичък пример за такава арогантност - взимаш кредит срещу ипотека на апартамент. Банката се съгласява, че стойността на апартамента е гаранцията за кредита. Идват обаче лоши времена, както сега. Цените на жилищата падат драстично. Стойността на апартамента вече не може да покрие размера на кредита. Още повече, че банката не си дава голям зор да постигне добра цена. И... предявява иск за плащане на недостигащото. Което си е истинско безобразие. Много пъти банките едностранно променят правилата след подписването на договора, като се позовават на някакви си техни вътрешни правила. Ето това е нещото, за което заслужават бой по муцуната. Банката е поела риска, че е възможно при определени условия жилището да не може да покрие кредита. И впоследствие се прави на "ощипана госпожица"... ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Отн.: 'И аз искам да харча повече, отколкото получавам'Изобщо не става въпрос за това. Става въпрос за банковата система, която от 1992 год., след създаването на Съвременната механика на парите, няма вече равна на себе си ... по показатели алчност, арогантност, база за корупция и измами ... и изи-мейкъринг от всякакъв род и вид. Колкото до харченето - спокойно ще харчиш, след като и профсъюзите ни го набутат за и от името на пенсионерите с МРЗ ... и енергийната мафия извади там каквото има, и като вземем предвид и разни други неадекватни икономически реакции ... няма да имаш никакви проблеми.За тези които се чудят, на запад се карат дали да съкращават администрация и непроизводствени разходи (до безкрай) или да намерят начин за икономически растеж.С алчността на банките икономическият растеж е 'мисията невъзможна', а съкращаването на работни места до безкрайност е 'път заникъде'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
И аз искам да харча повече, отколкото получавам. Затова с кеф излязох на протест сред дивата природа насред 1 май. И им казах всичко, което мисля за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още