IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на банката на Ватикана беше уволнен

Това предизвиква въпроси около прозрачността и спазването на правилата против пране на пари от страна на банката

14:08 | 25.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на банката на Ватикана беше уволнен

Управителят на банката на Ватикана беше отстранен от поста си на вчерашното заседание на Съвета за контрол, на което членовете му гласуваха единодушно срещу директора – италианецът Еторе Готи Тедески.

В съобщение на съвета се пояснява, че причината за уволнението му е, че той не е изпълнявал по задоволителен начин функциите на поста си. Друга вероятна причина е изтичането на поверителна информация от банката.

Ватиканската банка, чието официално име е "Институт за религиозни дейности" ИОР, е основана през 1942 г. от папа Пий XII.

Напоследък около нея избухнаха скандали, когато италианската магистратура започна да я разследва за пране на пари през 2010 г. и бяха замразени нейни активи за 23 милиона евро.

Готи Тедески каза, че предпочита да не дава изявления, за да не обезпокоява папата с всички лоши неща, които би казал. Уволненият управител заяви, че верността му към папата е по-силна от желанието му да защити репутацията си.

Според италианските медии, той е заплатил с поста си за това, че се е борил за по-голяма финансова прозрачност в банката и за спазване на международните правила против пране на пари, около чието въвеждане има конфликт по върховете на Ватикана.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още