IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания няма да изпълнява препоръките на МВФ за съкращаване на бюджетния дефицит

Правителството работи върху реформа на системата за държавно управление, която ще позволи да бъде решен и проблемът с дефицита, твърди испанският премиер

13:12 | 18.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Испания няма да изпълнява препоръките на МВФ за съкращаване на бюджетния дефицит

Испания няма да изпълнява препоръките на Международния валутен фонд за съкращаване на дефицита в държавния си бюджет, заяви премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Рахой призна, че „икономическото положение в страната остава сложно“, като това е свързано с големия външен дълг, с дефицита в държавния бюджет, с високото ниво на безработицата и с липсата на инвестиции.

За да промени това положение, Испания провежда реформи, „което ще допринесе не само да бъде преодоляна кризата, но и ще подготви страната за бъдещето“, добавя той.

Освен провеждането на реформа в банковия сектор и съкращаването на държавните разходи „в момента правителството работи и върху реформа на системата на държавно управление, която ще позволи да бъдат решени най-важните проблеми“ и най-вече да бъде свит дефицитът в държавния бюджет, подчертава испанският премиер.

Неговото изявление е свързано с публикувания в петък доклад на МВФ, в който се посочва, че бюджетният дефицит на Испания през настоящата година ще бъде по-висок от официално прогнозирания.

Поради тази причина от МВФ препоръчаха на испанското правителство да разгледа възможността за допълнително повишаване на данъците и най-вече на ДДС, който остава сред най-ниските в Европа, както и за понижаване на заплатите на държавните служители.

От световната финансова институция предлагат на испанското правителство да се откаже от мярка като намаляване на плащанията по ипотеки за купувачите на първи дом, които бяха възстановени наскоро.

Въпреки съгласуваните средства с Европейския съюз за рекапитализиране на испанския банков сектор, нивото на инвеститорското доверия към Испания остава ниско, а икономиката регистрира спад при ръст на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Тя Испания е малко пред гражданска война..май , те не смеят да тормозят хора че взеха да гърмят с ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
rainmaker
преди 11 години
Най после! Някои се е вслушал в думите на гн Митев за замяна на негодното държавно управление с годно такова! Сега за 24 часа кризата в Испания ще бъде преодоляна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още