IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Испания не може да си позволи да плаща високи лихви твърде дълго

Испанският премиер заяви, че в страната му има институции, които вече нямат достъп до облигационните пазари

15:55 | 27.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Испания не може да си позволи да се финансира твърде дълго при сегашните лихви, съобщава BBC.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК е над 6,8% - близо до границата от 7%, която анализаторите определят като неустойчива.

Рахой направи изявлението си ден преди началото на срещата на европейските лидери в Брюксел. „Най-неотложният проблем е този с финансирането“, подчертава той. Испания поиска финансиране за банките си, но все още не е спасявана официално.

Страните от еврозоната се съгласиха да отпуснат до 100 млрд. евро в подкрепа на испанските банки.

Рахой заяви пред парламента в Мадрид, че „има испански институции, които вече нямат достъп до облигационните пазари“. „Това се случва в Испания, случва се в Италия, случва се и в други страни“, предупреждава той.

Новините от Испанската централна банка също не бяха окуражаващи. Институцията съобщи, че през второто тримесечие рецесията в страната вероятно се е задълбочила .

Испанската икономика се сви с 0,3% през последните 3 месеца на 2011 г. и с още 0,3% през първото тримесечие на 2012 г. Данните на Испанската централна банка предполагат „още по-сериозно свиване през второто тримесечие на годината“.

Днес Италия продаде 6-месечни облигации за 9 млрд. евро при доходност от 2,957% спрямо 2,104% на последния аукцион през май.

По-рано днес в Рим италианският премиер Марио Монти заплаши, че срещата на европейските лидери, която е планирана да се проведе в четвъртък и петък, може да продължи до неделя вечерта, ако той не получи това, което иска.

Монти и френският президент Франсоа Оланд искат спасителните фондове за еврозоната да бъдат използвани за интервенция на облигационните пазари, която да понижи цената за кредитирането на страните от периферията на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Рахой откри топлата вода и съобщи за това на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още